antiga estació de Sant Andreu Comtal sense vies ni catenària
Foto: @ManelFDEZ1

Tres mesos i mig després que els trens deixessin de circular per l’estació de Sant Andreu Comtal, l’aspecte de les antigues andanes sorprèn els que hi passegen. No només per la solitud d’una estació que va viure grans aglomeracions els seus darrers dies en funcionament, sinó perquè els operaris ja han retirat completament les vies i les catenàries del traçat fins on arriba la vista. A les andanes, però, encara es conserven els cartells amb el nom d’una estació que ja ha passat a la història.

Un edifici històric reivindicat ara com a equipament

Precisament es tractava d’una estació ja històrica, ja que era la més veterana de totes les que encara es mantenien en servei. Sant Andreu Comtal es va inaugurar el 1854 i el darrer tren va sortir de les seves andanes al desembre, arran de l’estrena de l’estació soterrada, una instal·lació que es va batejar simplement com a Sant Andreu, tot i les reivindicacions veïnals perquè adopti el “cognom” de l’antic poble i es digui Sant Andreu de Palomar.

Un cop fora de servei, les entitats andreuenques reivindiquen l’edifici de l’estació com a equipament. Un espai per fer-hi tallers o manualitats i una ludoteca pública són algunes de les propostes. També la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu l’ha reclamat com a seu per als gegants.