Les Fonts de Montjuïc s’han encès aquest dijous, 9 de juliol, a les 22 h per retre homenatge a les víctimes de la covid-19. L’acte institucional, anomenat De la Foscor a la Llum, ha estat un reconeixement públic del govern català a les persones mortes durant la pandèmia, per agrair la feina als serveis sanitaris i d’emergències i per enviar un missatge d’esperança a la ciutadania.

L’acte s’ha fet a porta tancada, per evitar aglomeracions, i ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra; el president del Parlament, Roger Torrent; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, a més de diversos membres dels governs municipal i català.

Lectures, projeccions i actuacions musicals

L’avinguda de la Reina Maria Cristina ha estat l’espai on s’ha instal·lat l’escenari de l’acte, amb una gran olivera i un piano de cua. L’espai s’ha omplert de llums, projeccions i lectures en record de les víctimes i per agrair també la tasca dels professionals que segueixen estant a primera línia durant la pandèmia. Artistes com Las Migas, Micky Núñez, Lax’n’Busto, Doctor Prats, Elena Gadel o Santi Balmes acompanyen l’espectacle, en què també participen els actors Joan Pera i Rosa Andreu.

En un moment de l’espectacle, s’han projectat en una gran pantalla alguns noms de persones que han mort pel coronavirus a Catalunya, que s’han convertit simbòlicament en estrelles i han il·luminat tota l’avinguda.

Absència de la CUP

La CUP no ha assistit a l’acte institucional perquè l’ha considerat un “autohomenatge de la classe política i de les institucions per tapar les seves vergonyes en aquesta crisi”. En un comunicat, el partit ha assegurat que no comparteix la resposta del govern a la crisi sanitària, “amb greus dèficits en sanitat, educació o les residències de gent gran, i sense plantar cara a l’Estat per defensar la sobirania”.