Els veïns que viuen al carrer de la Manxa, número 10, al Carmel, tenen dificultats per accedir als seus habitatges a causa dels tres esglaons que hi ha al portal de l’edifici. Aquesta situació ha anat empitjorant amb els pas del anys, ja que la majoria són d’edat avançada i alguns tenen problemes de mobilitat. Fa quatre anys que van demanar el permís a l’Ajuntament per instal·lar una rampa però encara no n’han tingut cap resposta.

A banda de la sol·licitud del permís, els veïns també s’han reunit amb tècnics del districte d’Horta-Guinardó, una trobada que no va servir per resoldre la situació. Segons explica Josep Inglés, administrador de la finca, “volem una solució definitiva per a aquest tema. Amb el silenci administratiu podríem instal·lar la rampa però no voldríem que després l’Ajuntament impugnés l’obra un cop feta”.

Una normativa restrictiva

Segons la normativa urbanística de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), en carrers de plataforma única, com és el cas, no es permet instal·lar rampes que ocupin el carrer si la via no té com a mínim 7,4 metres d’amplada. El carrer de la Manxa fa aproximadament uns 8 metres. Tot i així, l’Ajuntament va enviar un correu a la comunitat per desautoritzar la instal·lació de la rampa, ja que ocuparia una porció de vorera i estretiria el pas a la zona de vianants.

L’arquitecte Juan Carlos Rodríguez va elaborar dos projectes. El primer preveu fer la rampa des de l’interior del vestíbul, sense envair la vorera, tal com suggereixen els tècnics municipals. Aquesta opció tindria un cost d’uns 24.000 euros ja que suposaria refer les connexions del subsol de l’edifici. L’altra seria instal·lar una rampa metàl·lica exterior, que tindria un preu molt inferior, d’uns 6.000 euros. Segons explica Rodríguez, “hem justificat les dificultats tècniques i la impossibilitat econòmica del primer projecte basant-nos en la llei de la desproporcionalitat”.

Resignats a quedar-se a casa

Basilisa Montes és una de les veïnes més afectades de l’edifici. Es mou en cadira rodes i per a ella “aquests tres esglaons pesen molt ja que m’impedeixen poder sortir de casa més sovint”. Sílvia Pucull es desplaça amb crosses i segons diu “el metge m’ha recomanat sortir cada dia al carrer però sense la rampa no és possible”. Així, després de quatre anys el tema segueix encallat. Segons fonts municipals, l’Ajuntament no ha rebut cap petició de llicència d’obres d’aquesta finca, una explicació que sorprèn els afectats, que asseguren tenir la documentació que demostra tot el contrari.