vacuna grip nens

El Departament de Salut ha demanat als hospitals catalans que estiguin “amatents a la possible aparició de casos” d’hepatitis en menors de 10 anys, després de detectar-se’n nombrosos al Regne Unit i tres a la resta d’Espanya. El Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat (CCAES) ha avisat les comunitats autònomes d’aquesta alerta sanitària.

Fins aquest divendres, Salut no té constància que s’hagi detectat cap cas a Catalunya, segons ha confirmat en un comunicat. En el marc dels sistemes habituals de coordinació i vigilància, Vigilància Epidemiològica de Salut Pública ha informat als centres hospitalaris perquè facin les actuacions oportunes.

El Ministeri de Sanitat ja ha enviat a les comunitats autònomes una alerta sanitària internacional decretada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) davant l’augment de casos.

Hipòtesis: infecció viral o causes toxicològiques

El metge adjunt de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de l’Hospital Vall d’Hebron, Toni Soriano, ha explicat en una entrevista a RAC1 que estan a l’aguait de qualsevol canvi amb un “nivell d’alerta elevat”. Soriano ha recomanat portar al centre d’assistència primària els menors de 10 anys si tenen vòmits, mal de panxa o malestar general. “A Catalunya no tenim constància de cap cas. Estem en alerta per si en detectem algun, i cal ser prudents i seguir vigilants amb un nivell d’alerta elevat”, ha dit el metge.

“Pensem que pot ser una infecció viral, però no descartem cap hipòtesi. La simptomatologia és molt inespecífica: vòmits, malestar general i dolor abdominal. Es recomana consultar el pediatre de capçalera”, ha aconsellat l’especialista. Segons el facultatiu, els casos detectats fins ara a Madrid “poden tenir causes no només virals, sinó també toxicològiques“, i ha recordat que “en el cas de les víriques es transmeten pel contacte amb les mans contaminades, menjar en mal estat o restes de femta”.

Avís de Sanitat a les autonomies

El Ministeri de Sanitat de l’estat espanyol ha enviat a les comunitats autònomes una alerta sanitària internacional decretada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) davant l’augment de casos. El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDCha detallat a través d’un comunicat que el quadre clínic en tots els casos identificats és el d’una “hepatitis aguda greu amb transaminases molt elevades”

Espanya ha detectat els primers tres casos d’una hepatitis aguda d’origen desconegut i que afecta infants menors de 10 anys. Els afectats són de MadridCastella i Lleó i l’Aragó, no hi ha relació entre ells, tenen entre dos i set anys i evolucionen favorablement, tot i que en un cas s’ha necessitat un trasplantament de fetge.

En estudi una possible relació amb la covid

Tampoc no queda clar si podria estar relacionada amb la covid, ja que “alguns dels nens hospitalitzats a Anglaterra sí que han donat positiu de coronavirus”. “De moment no hi ha una connexió clara entre els casos notificats. Tampoc no s’observa una relació amb possibles viatges a l’estranger”, diu el comunicat.

Al Regne Unit s’investiguen uns 60 casos d’hepatitis aguda greu, la majoria d’ells d’infants d’entre dos i cinc anys. Diversos d’aquests pacients han evolucionat en una insuficiència hepàtica aguda i han requerit hospitalització en centres especialitzats per a infants. Uns pocs infants han necessitat un trasplantament de fetge. A Escòcia també s’han notificat una desena de casos que han requerit ingrés hospitalari de nens d’entre un i cinc anys. Des de Gal·les no n’han notificat cap, però sí que n’han monitorat diversos des d’inicis del 2022 amb característiques similars. Irlanda del Nord no té cap cas notificat i Irlanda, tres més.