hepatitis infantil aguda

Espanya ha detectat els primers tres casos d’una hepatitis aguda d’origen desconegut i que afecta infants menors de 10 anys. Els afectats són de MadridCastella i Lleó i l’Aragó, no hi ha relació entre ells, tenen entre dos i set anys i evolucionen favorablement, tot i que en un cas s’ha necessitat un trasplantament de fetge. A Catalunya no se n’ha detectat cap cas, fins ara, segons el Departament de Salut, però el Ministeri de Sanitat ja ha enviat a les comunitats autònomes una alerta sanitària internacional decretada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) davant l’augment de casos.

Aquests casos a l’estat es produeixen després que el Regne Unit hagi notificat un augment de casos d’aquesta hepatitis durant les últimes setmanes, segons el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC). L’organisme ha detallat a través d’un comunicat que el quadre clínic en tots els casos identificats és el d’una “hepatitis aguda greu amb transaminases molt elevades”

Símptomes de l’hepatitis aguda greu

Els símptomes d’una hepatitis aguda greu són molèsties gastrointestinals amb vòmits freqüents. Per ara, l’ECDC desconeix la causa de la malaltia en aquests casos, ja que els virus comuns que poden causar hepatitis (virus de l’hepatitis A, B, C, D i E) no s’han detectat en cap dels casos.

En estudi una possible relació amb la covid

Tampoc és clar si podria estar relacionada amb la covid, ja que “alguns dels nens hospitalitzats a Anglaterra sí que han donat positiu de coronavirus”. “De moment no hi ha una connexió clara entre els casos notificats. Tampoc no s’observa una relació amb possibles viatges a l’estranger”, diu el comunicat.

Al Regne Unit s’investiguen uns 60 casos d’hepatitis aguda greu, la majoria d’ells d’infants d’entre dos i cinc anys. Diversos d’aquests pacients han evolucionat en una insuficiència hepàtica aguda i han requerit hospitalització en centres especialitzats per a infants. Uns pocs infants han necessitat un trasplantament de fetge.

Més casos a Escòcia i Irlanda

L’ECDC demana notificar als centres i instituts nacionals de salut pública dels països corresponents si es troben casos d’aquestes característiques amb transaminasa sèrica per sobre de 500 UI/L. En aquests casos, s’haurà descartat els casos d’hepatitis A i E. A Escòcia també s’han notificat una desena de casos que han requerit ingrés hospitalari de nens d’entre un i cinc anys. Des de Gal·les no n’han notificat cap, però sí que n’han monitorat diversos des d’inicis del 2022 amb característiques similars. Irlanda del Nord no té cap cas notificat i Irlanda, tres més.