adenovirus 41 hepatitis infantil

El Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties parla de l’adenovirus 41 com el sospitós principal dels casos d’hepatitis infantil aguda d’origen desconegut detectats recentment a Europa, també a Catalunya. La directora de l’organisme, Andrea Ammon, ha informat que ja se n’han registrat més de 190 casos a tot el món, després de l’alerta mundial decretada per l‘Organització Mundial de la Salut (OMS).

La màxima responsable del Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties ha indicat que “les investigacions en marxa indiquen un vincle amb la infecció per adenovirus”, tal com se sospita des de la primera notificació per part del Regne Unit fa unes setmanes. El que s’ha descartat ara per ara és que la covid, la vacuna de la covid o els viatges estiguin darrere de l’hepatitis infantil aguda.

Sobre l’adenovirus, Ammon ha recordat que “hi ha hagut poca exposició [a aquest virus] en els últims anys pel confinament i la poca interacció social” aplicats per tallar la pandèmia de la covid. Això, diu la directora del Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties, ha pogut deixar molts nens vulnerables davant d’aquest virus. “Podria ser-ne un factor, però no el puc confirmar ni negar perquè està encara sota investigació”, ha insistit.

Què és l’adenovirus?

L’adenovirus 41 és una de les causes més freqüents de gastroenteritis víriques en nens. La hepatitis pot ser una complicació poc freqüent en aquests casos, especialment en immunodeprimits. Malgrat tot, les autoritats sanitàries estan investigant activament altres possibles causes, incloses altres tipus de coronavirus, altres infeccions o causes ambientals.

Segons el Govern espanyol, fins ara “el paper a la patogènesi de l’hepatitis dels virus trobats en alguns dels casos encara no és clar“.

Es transmet menys que la covid

El responsable de la Unitat d’Hepatologia i Transplantament Hepàtic Pediàtric de l’Hospital Vall d’Hebron, Jesús Quintero, també s’ha pronunciat en la mateixa línia. En declaracions a l’ACN, l’hepatòleg assegura que tot apunta que es tracta d’un adenovirus. Si realment és això, també veu clar que el mecanisme de transmissió no és “ni de llarg” tan alt com el del coronavirus.

De moment, els casos majoritàriament, aïllats i sense relació entre si. A Catalunya s’han detectat, fins ara, dos casos.