Cap biblioteca de les 11 que havien d’obrir aquest dilluns al matí ha pogut fer-ho, mentre que a la tarda el seguiment de la vaga no ha permès obrir 30 de les 39 biblioteques. La gran majoria del personal s’ha sumat a la vaga de biblioteques. El col·lectiu Defensem Biblioteques de Barcelona, que representa l’assemblea de treballadors de les biblioteques municipals, ha convocat l’aturada per reclamar més personalexigir millores laborals i mesures per garantir la conciliació laboral i familiar.

Protesta durant el pregó de Sant Jordi

El col·lectiu s’ha concentrat a les 11 h a la Biblioteca Gabriel García Márquez, on inicialment s’havia de fer el pregó de Sant Jordi, i a les 12.30 h al Consorci de Biblioteques.

La vaga de biblioteques coincideix amb el pregó de Sant Jordi, que aquest any anirà a càrrec de l’escriptor britànic de David Walliams. Precisament, poca estona abans de donar el tret de sortida a la diada del llibre i de la rosa, s’ha convocat una protesta a El Born Centre de Cultura i Memòria. Tot seguit han entrat i han fet visibles les seves demandes quan ha arribat Walliams i l’alcalde Jaume Collboni. Han aconseguit donar a l’escriptor una samarreta amb el lema “Defensem les biblioteques”. A més, segons una representant sindical del personal bibliotecari, el regidor de Cultura, Xavier Marcé, s’ha compromés a escoltar les seves demandes.

Personal suficient i mesures de conciliació

El Consorci de Biblioteques de Barcelona, però, assegura que no falta personal en aquests equipaments i que entre els anys 2018 i 2024 s’ha incrementat la plantilla en 58 persones per tal de poder resoldre dèficits i adequar la plantilla a les necessitats del servei.

Per altra banda, el consorci també explica que en aquests moments s’està negociant un canvi organitzatiu per equilibrar les condicions del tot el personal de la xarxa de biblioteques independentment de l’antiguitat de cada treballador o de la biblioteca on cadascú estigui adscrit. La necessitat d’aprovar aquesta nova estructura horària es va acordar amb el comitè d’empresa. A més, també asseguren que en tots els casos s’apliquen les mesures de conciliació previstes tant a la normativa com en els acords entre empresa i treballadors.