La ministra d’Educació, Isabel Celaá, ha convocat aquest dijous la Conferència Sectorial d’Educació, per traslladar a les comunitats autònomes el document que han elaborat conjuntament amb Sanitat sobre com ha de ser el nou curs escolar 2020-2021. La intenció de l’executiu era elaborar una “estratègia consensuada” amb els governs autonòmics, tot i que el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha reivindicat la capacitat competencial de Catalunya en aquesta matèria.
En les seves darreres declaracions, Celaá ja ha deixat clar que vol un retorn presencial d’alumnes a les aules al setembre, com també han expressat algunes famílies i docents en un manifest recent. Ara, a més, el ministeri rebaixa algunes de les mesures que s’havien dit inicialment i presenta una proposta molt més laxa que la que va anunciar el departament d’Educació del conseller Bargalló. Sigui com sigui, la Generalitat ha deixat clar al govern de Pedro Sánchez que té les competències educatives i que aquestes qüestions es decidiran des de Catalunya.
Sense mascareta fins a quart de primària
Segons el document del govern espanyol, en l’educació infantil la mascareta no serà obligatòria, i tampoc no caldrà portar-la fins a quart de primària si el centre garanteix que els alumnes formaran part de grups estables de convivència d’un màxim de 20 persones (15 seria la xifra ideal). En aquests grups que proposa el document tampoc no caldria mantenir la distància interpersonal de manera estricta.
A partir de cinquè i sisè de primària, i també per als alumnes d’educació secundària i batxillerat, la mascareta serà obligatòria quan no es pugui mantenir la distància interpersonal d’1,5 metres. En canvi, no caldrà portar-la quan els alumnes estiguin asseguts al pupitre.
El govern també proposa que es prioritzin els espais a l’aire lliure per fer classes.
Un responsable de covid-19 a cada centre
L’executiu espanyol també proposa que cada centre tingui una persona responsable de referència per a tots els aspectes relacionats amb la covid-19 i també que es formi un equip amb integrants de tota la comunitat educativa que garanteixi que la informació arriba a tothom i que es compleix.
En cas de detectar un possible cas de coronavirus, es portarà la persona a un espai separat, d’ús individual, se li posarà una mascareta quirúrgica i es contactarà amb la seva família.
El document també estableix que tots els centres hauran de disposar d’un protocol de neteja i desinfecció i que s’haurà de ventilar les instal·lacions en començar i en acabar la jornada i sempre que sigui possible, i mantenir quan es pugui les finestres obertes.
14 punts bàsics per comerçar el curs
A banda d’aquest document de mesures, la ministra Celaá també n’ha presentat un altre amb 14 punts genèrics i bàsics sobre com s’ha d’organitzar el curs 2020-2021 i que inclouen mantenir el calendari previst i prioritzar la presencialitat de l’alumnat. Un document que ha rebut el suport de totes les comunitats autònomes, excepte Madrid i el País Basc. Des del departament d’Educació han donat suport al text després que el ministeri hagi explicitat que es tracta d’orientacions genèriques i no vinculants normativament.