La gran majoria d’escoles de Barcelona han reobert aquest dilluns 8 de juny sense servei d’acollida per als alumnes de tres a sis anys, tot i que és un dels punts que marca el pla de reobertura del Departament d’Educació. Aquest servei, recollit en el punt 4 del pla presentat pel conseller Bargalló, ofereix als pares que no poden conciliar, i amb una autorització prèvia, la possibilitat de deixar els nens de les nou del matí a la una del migdia.

En una primera reunió amb el Consorci d’Educació de Barcelona, la majoria de les direccions de les escoles públiques de la ciutat van traslladar a la gerència que consideraven inassumibles les condicions de seguretat que s’havien de complir, com ara la distància de seguretat dels alumnes. Així ho explica el director de l’Escola Emili Juncalleda, Juan de Torres, que va estar present en aquesta trobada com a membre de la Junta de Direccions del Consorci. De Torres també explica que en una segona reunió el consorci va matisar el discurs i va deixar als centres la possibilitat d’elaborar el pla de reobertura i “adoptaran les mesures organitzatives que millor s’ajustin a cada situació en cada una de les etapes educatives”. Un text que molts de centres recullen íntegrament a les seves pàgines web.

Tutories individualitzades de P3 a 5è

En lloc de l’acollida, la majoria de les escoles han optat per ampliar les tutories individualitzades als alumnes d’infantil, com ja pensaven fer als de primària. A banda, hi ha centres que també estan organitzant jornades en grups reduïts de cada un dels cursos perquè puguin anar a l’escola a acomiadar-se dels companys. Tot i que el Procicat reconeix ara que cal mantenir les distàncies de seguretat “sempre que sigui possible”, el fet és que la majoria de centres consultats per betevé o bé no tenen cap alumne d’educació infantil o bé són casos molt minoritaris.

“Obrir de manera administrativa és com no obrir”

La Federació d’Associacions de Mares i Pares de Catalunya (FaPaC) considera que el Departament d’Educació no ha donat les directrius necessàries a les escoles ni tampoc ha destinat els recursos adients per reobrir amb garanties. “No s’està garantint el dret a l’educació”, diu Belén Tascón, presidenta de l’entitat, que considera que encara que hagin reobert tots els centres, fer-ho amb les aules buides “és com no obrir”. Tascón lamenta que això ha deixat la responsabilitat en mans de la direcció de les escoles i aquests l’han acabat traslladant també a les famílies, que han de presentar una declaració de responsabilitat quan decideixen portar els seus fills a l’escola.

El sindicat USTEC-STEs se suma a les crítiques al Departament d’Educació. El portaveu Ramon Font  ironitza que “si això és una prova pel setembre, l’obra ha sortit desastrosa”. Demanen més professors per poder dividir els grups i mesures per garantir la seguretat dels docents i alumnes. I esperen que els jutges del TSJC els donin la raó en la impugnació del pla de reobertura del departament ordenin el tancament cautelar de les escoles.