La possibilitat d’aplicar el toc de queda a Espanya serà un dels temes que debatran les comunitats amb el Ministeri de Sanitat al Consell Interterritorial del proper dijous. El responsable de Sanitat al Govern espanyol, Salvador Illa, ha explicat que aquesta mesura requereix activar prèviament l’estat d’alarma a tot el país: “És una mesura que hem vist que s’aplica en altres països europeus”, ha dit.

Illa ha advertit que venen “setmanes dures” i que la segona onada ja és una realitat a tot Europa. En aquest sentit, ha insistit que la clau per frenar l’expansió del coronavirus és reduir la mobilitat i els contactes que tenim amb altres persones: “Ho hem de fer amb l’esforç de tothom i també amb limitacions legals”, ha afirmat.

L’executiu central vol evitar imatges com les vistes aquest cap de setmana passat al Parc de les Tres Xemeneies, amb centenars de persones sense guardar la distància de seguretat. En qualsevol cas i abans de prendre cap decisió, el ministre socialista vol tenir el suport assegurat de la majoria del Congrés dels Diputats perquè, ha afegit, el toc de queda duraria més de 15 dies.

El govern català estudiarà la mesura

Mentre el ministre de Sanitat anunciava que estudiaran el toc de queda juntament amb les comunitats, al Palau de la Generalitat estava compareixent la portaveu del govern català, Meritxell Budó. A preguntes dels periodistes sobre aquesta mesura, ha assegurat que l’executiu no descarta mesures més restrictives que les que hi ha actualment en vigor si són necessàries. Budó ha remarcat que, de moment, no hi ha cap decisió presa.

Més tard, en la compareixença d’actualització de la situació epidemiològica a Catalunya, el Departament de Salut no ha descartat que el toc de queda pugui acabar sent una realitat a Catalunya. “Quan tinguem la proposta en ferm sobre la taula, l’estudiarem com no pot ser d’una altra manera“, ha dit el secretari general de Salut, Marc Ramentol.

En espera dels resultats en altres països

Països com França, Bèlgica o Eslovènia ja han declarat el toc de queda en algunes regions. Per tant, en aquests països està prohibit sortir de casa a la nit. Ramentol assegura que és “interessant” saber els resultats d’aquestes mesures en altres països abans d’adoptar fermament una decisió per a Catalunya.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a