El Centre de Formació d’Adults Freire, a Verdum, demana solucions al problema de goteres i humitats que pateix des de fa tres anys. Van començar al pis de dalt, provinents de la teulada, i amb el temps s’han estès fins a arribar a la planta baixa, on es troba la sala d’actes. Els tècnics del Consorci d’Educació de Barcelona s’han enfilat en més d’una ocasió a la teulada i, fins i tot, han elaborat un pressupost que recomana substituir el cobriment del sostre de fibrociment. El Consorci, però, diu que hi ha altres actuacions més urgents en altres centres i que hauran d’esperar. Mentrestant, a l’escola els problemes s’agreugen cada cop més.

Un edifici amb 40 anys

La Freire acaba de complir 40 anys com un dels equipaments més emblemàtics del barri de Verdum. Fa tres anys, hi van aparèixer les primeres goteres. El Consorci d’Educació ha enviat diversos equips tècnics, però mai s’ha resolt el problema. “Primer es va haver d’instal·lar una escala perquè els operaris no podien accedir a la teulada”, explica Víctor Guinot, director del centre. “Després s’han fet diverses actuacions, com netejar els canalons o retirar brossa de la teulada. Cada cop crèiem que havien trobat la solució, però quan plovia de nou, tornaven els degoters”.

L’origen de les humitats sembla la mateixa teulada, que s’hauria de renovar, però el cost que suposa podria estar retardant el procés. “Suposem que el pressupost és massa car o que hi ha altres prioritats, i suposem que estem a la cua”, lamenta el director. “És una de les coses que ens diuen, que hi ha altres actuacions més urgents”.

Aules amb cubells

El problema és que les goteres s’han estès fins a afectar tres aules, la sala d’actes i un passadís, uns espais que ara acumulen cubells. “Intentem en el moment que hi ha pluges i la cosa comença a degotar alliberar les aules i canviar als alumnes d’espais”, explica Guinot, “però és una cosa molt molesta, sobretot perquè no es pot preveure en tot moment quan hi haurà pluges. Quan n’anuncien intentem deixar cubells per arreplegar tota l’aigua”.

Han hagut de moure arxivadors i mobles, cobrir un projector quan plou i renovar mobiliari. A més, com a conseqüència de la humitat, s’ha afavorit la presència de formigues i corcons als baixos del centre.

Davant d’aquesta situació, l’alumnat i el mateix equipament es plantegen mobilitzar-se a través de les xarxes socials o el Consell de Barri de Verdum per elevar les queixes i exigir-ne les reparacions definitives.