Després de la declaració maratoniana del major Trapero i de la compareixença de la intendenta Laplana, aquest dijous han declarat davant l’Audiència Nacional acusats de rebel·lió els dos exalts càrrecs del Departament d’Interior durant el referèndum de l’1 d’octubre i la mobilització del 20 de setembre al Departament d’Economia: Pere Soler i Cèsar Puig.

El primer a comparèixer ha estat l’exdirector general dels Mossos d’Esquadra Pere Soler, que ha assegurat que desconeixia el pla per detenir Puigdemont —que va assegurar Trapero en el judici— i que ni ell ni l’exconseller d’Interior Joaquim Forn van influir mai en l’actuació dels Mossos.

  

També ha dit que l’1-O no va votar per no perjudicar el cos, malgrat que era un “gest simbòlic”. Com va fer el major Trapero, Soler també ha insistit que per al referèndum van fer un “sacrifici ingent” amb 8.000 agents.

Després ha comparegut Cèsar Puig, l’exsecretari general d’Interior, que ha assegurat que ell no entrava en “qüestions operatives” del cos i que només gestionava “els recursos” per fer efectives les ordres judicials que rebien. En aquesta línia, ha assegurat que les úniques reunions amb el major Trapero eren, precisament, per parlar dels recursos i de com complir els mandats de la fiscalia i del TSJC.

Els dies previs a l’1 d’octubre es va dedicar a qüestions pressupostàries relacionades amb les hores extres que van fer els agents pel referèndum.