ÀLEX SIERRA, director del Centre de formació de persones adultes Freire "Em dic Álex Sierra, sóc el director del Centre de Formació de persones Adultes Freire. És un centre hem de dir històric. L'any passat va ser el 30è aniversari. De fet no del centre, sinó des que estem situats en aquest emplaçament. Perquè va ser una escola que va necessitar d'una implicació veïnal important i d'unes persones, d'unes mestres que van començar voluntàriament i sense cobrar i sense un espai on donar classes, i a interessar-se per alfabetitzar persones que ho necessitaven." "El centre actualment ha canviat molt. Els ensenyaments que ofertem s'adequen al que és la realitat actual. Continuem fent alfabetització, i fem una mica de tot, des de graduat en secundària, que seria l'equivalent a l'ESO per nanos, a partir de 18 anys fins al 70 de fet. Tenim cursos d'informàtica, d'anglès, català i castellà per a estrangers."

Aquest centre educatiu és un dels equipaments més emblemàtics de Verdum. Va començar l’any 1971, quan un grup de dones, conscients de les mancances educatives al barri, van iniciar un projecte d’escola a casa seva. Va ser necessària una llarga lluita veïnal per aconseguir, al curs 77-78, el reconeixement d’escola pública i l’assignació d’una mestra remunerada per l’Administració.

Després de més lluites i victòries, finalment, el curs 80-81 ‘la Freire’ s’instal·la definitivament a la via Favència i ofereix ensenyaments reglats i tallers. L’escola ha estat també un motor cultural del barri, impulsant activitats com ‘La Cultura va de Festa’.