El govern català traslladarà, després de la reunió del PROCICAT, la petició a l’Estat per allargar el confinament total a Catalunya per la crisi del coronavirus. Tot i que l’executiu espanyol mantindrà l’estat d’alarma fins al 26 d’abril, relaxarà les mesures de confinament des d’aquest divendres i permetrà que els treballadors no essencials puguin tornar a la feina a partir d’aquest dilluns 13 d’abril.

Aixecar el confinament total seria un error

La Moncloa argumenta aquestes mesures pels indicadors positius en l’evolució de la pandèmia registrats, i que han de fer possible la recuperació progressiva de la normalitat. Des de la Generalitat, però, no s’opina de la mateixa manera, i per això tots els consellers presents a la roda de premsa del govern d’aquest dimecres han reiterat la idea que aixecar el confinament total seria un error. Per la consellera de Salut, Alba Vergés, el més important és “gestionar bé aquestes properes setmanes” ja que “el confinament total és la mesura més segura que tenim per fer front a l’epidèmia“, mentre no s’avanci en les investigacions per trobar una vacuna.

En la mateixa línia s’han pronunciat tant la portaveu del govern, Meritxell Budó, que diu que “a hores d’ara el que ens arriba de Madrid és la incertesa del que passarà la setmana vinent“, com el conseller d’Interior, Miquel Buch. Buch diu que per aixecar el confinament total hi hauria d’haver un pla de tests concret (per saber quina és l’afectació real de la malaltia), més mesures d’autoprotecció o un pla per al transport públic. No ha descartat, a més, que sigui la Generalitat qui prengui algunes decisions. Ha dit que si l’Estat “no escolta les nostres peticions. No estarem quiets”.

Posar fi a la gratuïtat del transport públic

Meritxell Budó

, la portaveu del govern, ha afegit que acabar el confinament total podria comportar posar fi a la gratuïtat del transport públic, aprovada per l’ATM de manera excepcional per facilitar que els treballadors essencials que haguessin d’anar a treballar no assumissin aquest cost. Aquesta decisió es va acordar del 2 al 9 d’abril, però era revisable, depenent de les decisions que s’anessin prenent. Si aquest dilluns, el nombre de treballadors que ja pot accedir al seu lloc de feina creix, aquesta gratuïtat podria acabar.

Des del Govern espanyol es demana consciència per evitar un rebot de l’epidèmia

El ministeri de Sanitat ha fet públiques aquest dimecres les xifres de l’última hora d’afectats per la covid-19. Les xifres són lleugerament superiors a les d’aquest dimarts en nombre d’infectats i morts, però en canvi mostren una millora en els casos d’hospitalitzats, que van a la baixa, i també creixen les xifres de persones donades d’alta. Pel Govern espanyol aquesta dada és la que reflexa millor com està la pressió del sistema sanitari i, i per tant, és molt valuosa.

D’aquí que el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, hagi estat optimista de cara a un a segona fase de confinament, que permeti cada vegada poder fer més activitats. Això sí, alerta que serà la part més difícil per part de la ciutadania, perquè “s’haurà d’aconseguir que la gent mantingui les distàncies adequades” un cop se surti al carrer i “haurem de ser més conscients dels nostres actes per evitar un repunt de l’epidèmia“.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a