El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez demanarà autorització al Congrés dels Diputats per prorrogar dues setmanes més l’estat d’alarma pel coronavirus, fins al 26 d’abril. Sánchez ha explicat que “estem a prop de doblegar la corba” de contagis però ha reconegut que “necessitem dues setmanes més” per revertir la tendència. I per això ha avisat que les restriccions seguiran almenys fins al mes de maig.

Sánchez ha dit que “estem davant la gran crisi de les nostres vides”, i ha tornat a demanar unitat entre les administracions del territori espanyol dient que no és moment de “tancar-nos darrere de qualsevol frontera nacional”.  El president espanyol també ha aprofitat per exigir un cop més unitat d’acció a la Unió Europea, dient que els països “som dèbils per separat”.

Aquesta és la segona pròrroga d’aquesta situació excepcional, decretada per fer front a la pandèmia de la covid-19. El diumenge 22 de març Sánchez ja va activar una primera pròrroga fins a l’11 d’abril.

La notícia l’ha avançada abans de la compareixença el líder del PP, Pablo Casado, que ha explicat a Twitter que Sánchez l’ha trucat per anunciar-li la decisió que durà al Congrés dels Diputats.

L’estat d’alarma es va decretar el 14 de març. Des d’aquell moment, s’han restringit els moviments dels ciutadans. El Govern espanyol va establir que només es podia sortir de casa per anar a treballar, comprar queviures, assistir persones vulnerables o anar a l’hospital.

Les condicions s’han anat endurint a mesura que han passat els dies i s’ha agreujat la crisi i el nombre d’afectats pel coronavirus. Des d’aquest dilluns, 30 de març, només poden anar a treballar els qui formin part de serveis essencials.