Les organitzacions per a la justícia global que formen part de Lafede.cat han criticat en un comunicat “l’ús del llenguatge bèl·lic i la presència de l’Exèrcit en l’abordatge de les mesures per gestionar la crisi sanitària” pel coronavirus. Les entitats de pau, drets humans i cooperació reclamen que la crisi es tracti” des d’una perspectiva de seguretat humana i de justícia global”.

Lafede.cat demanen que “les funcions d’ordre públic les duguin a terme les autoritats civils i no l’Exèrcit i que es facin sense recórrer a l’amenaça i control massiu de la població”. Les organitzacions de cooperació també volen que “el pressupost en despesa militar es reestructuri i es destini a polítiques socials”. Igualment, demanen a les administracions que “adoptin un enfocament de seguretat humana des del diàleg i la cultura de pau, de democràcia i el benestar comú per abordar aquesta crisi”.

Lafede.cat està formada per 120 organitzacions i va néixer l’any 2013 com a resultat de la fusió de les antigues Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament, Federació Catalana d’ONG pels Drets Humans i Federació Catalana d’ONG per la Pau.