origen canelons sant esteve
origen canelons sant esteve

Saps quin és l’origen dels canelons per Sant Esteve a Catalunya? El 26 de desembre és una jornada de segona celebració, l’endemà de Nadal, i això ha estat un factor important en la tradició culinària. Segons Xavier Medina, especialista en alimentació i director de la càtedra Unesco d’Alimentació, Cultura i Desenvolupament, menjar canelons és “una tradició recent”.

Origen dels canelons per Sant Esteve: per què en mengem?

A finals del segle XIX i principis del XX, Barcelona va viure un auge de la cuina italiana i els restaurants amb aquesta gastronomia van proliferar. Els canelons tenen un valor afegit, que és que són perfectes per recuperar la carn d’olla del dia anterior. Els altres plats típics que es posen a taula el dia 26 de desembre són la sopa i altres restes del dia anterior.

Segons Medina, que també és professor dels estudis de ciències de la salut de la UOC, “les festes de Nadal són molt tradicionals i el ritual es manté, tant pel que fa a la trobada familiar, com al menú“. Però la societat ha canviat, i això es nota, per exemple, en el fet que recórrer a un servei de càtering és cada cop més habitual, així com anar al restaurant a menjar-se els canelons amb tota la família.

Sant Esteve i l’imperi Carolingi

La festivitat de Sant Esteve té l’origen al segle VIII, quan el Principat formava part de l’imperi Carolingi. En aquell context, la pasqua de Nadal se celebrava a la casa familiar i, l’endemà, no s’anava a treballar perquè es dedicava el dia a tornar a casa. Aquest fet marca l’inici d’una tradició que, amb molts canvis, ha arribat fins als nostres dies.

Què vols saber del Nadal 2023?

Comparteix a: