La reforma de l’Hivernacle de la Ciutadella encara la recta final. Els treballs van començar l’agost del 2022 i la previsió és que els treballs acabin abans de finals d’any. Segons ha pogut saber betevé, l’espai està previst que s’inauguri el 18 de desembre. Els operaris ja han enllestit la façana i ara estan ultimant alguns retocs. Aquest dimarts, per exemple, estaven treballant en la rehabilitació dels vidres trencats, i també a l’interior. Ja s’han començat a instal·lar algunes de les plantes subtropicals i s’estan fent les tasques per acabar d’instal·lar el reg amb aigua freàtica.

Les obres han consistit en una profunda rehabilitació de l’edifici, que tenia patologies estructurals. S’estan reformant les tres naus que el formen: la nau central i les dues de laterals; anomenades nau Picasso i nau Magnòlies. A més, s’ha dotat l’edifici d’un sistema de ventilació monitoritzat i humidificadors.

D’aquesta manera s’acabarà una reforma llargament reivindicada per entitats i veïns. Finalment es va pactar dur-la a terme el 2020, tot i que no es va desencallar fins a l’aprovació dels pressupostos municipals del 2022.

L’Hivernacle de la Ciutadella, 14 anys tancat

L’Hivernacle es va construir amb motiu de l’Exposició Universal del 1888, segons el projecte de l’arquitecte Josep Amargós i Samarach. L’espai formava part d’un programa museístic i científic projectat per un altre arquitecte, Josep Fontserè i Mestres, que també incloïa l’Umbracle i el Museu Martorell. Amb els anys, però, les estructures de ferro i vidre es van anar degradant. El 2009 es va fer una reforma parcial de l’edifici que va prioritzar les actuacions més urgents. Des de llavors, però, l’Hivernacle està tancat al públic.