Després de l’entrada en vigor del nou decret llei que estimula l’autoconsum elèctric, les empreses que instal·len plaques solars han vist com la demanda d’aquest tipus d’instal·lacions s’ha disparat. Els primers a fer un pas endavant han estat les administracions. L’Ajuntament de Barcelona, per exemple, estimula l’autoconsum en la majoria dels seus edificis municipals i fins i tot ha posat en marxa l’elèctrica pública, Barcelona Energia, que es nodreix d’electricitat verda i de proximitat.

Els particulars i les comunitats de veïns

Els particulars també comencen a animar-se. La Laia Roca disposa del seu propi terrat al barri de Gràcia i després de l’entrada en vigor del nou decret llei ha fet el pas definitiu gràcies a l’empresa SUD Energies Renovables. En el cas de la Laia, el consum que realitza és majoritàriament nocturn amb la qual cosa necessita una bateria que pugui emmagatzemar l’energia durant el dia i utilitzar-la a la nit. Això ha provocat que la seva instal·lació s’encareixi i reconeix que no recuperarà la inversió fins d’aquí a 10 anys. La Laia reconeix que si es pot anar consumint l’energia que es produeix durant el dia, la inversió es pot recuperar en tan sols quatre anys. Això sí, la factura de llum ja l’ha pogut reduir a la meitat.

Pel que fa a les comunitats de veïns, l’Albert Calomarde, de la cooperativa Azimut 360, afirma que les sol·licituds també han augmentat i ja han realitzat diferents projectes per terrats d’edificis. El problema, apunta Calomarde, és que les comunitats de veïns s’han de posar d’acord i això està alentint la posada en marxa de les plaques solars en edificis de veïns.

A l’octubre més novetats

Segons els especialistes, a l’octubre la llei farà un pas de gegant. Tal com succeeix en altres països europeus, es permetrà que els usuaris puguin emmagatzemar l’energia i convertir-se en petits distribuïdors, d’aquesta manera es pretén que les companyies elèctriques no hagin de dependre tant de l’energia generada en una planta contaminant i així ajudar al medi ambient.