teletreball amb ordinador

(ACN) Barcelona Activa ha reforçat la formació tecnològica per tal de lluitar contra la “bretxa digital”. Segons un comunicat del consistori, la pandèmia del coronavirus ha tret a la llum que els assalariats d’entre 41 i 54 anys són un nou col·lectiu que necessita reciclar-se en aquest àmbit. L’aparició d’aquest nou perfil mostra la necessitat d’adaptar-se a un entorn cada vegada més exigent amb les habilitats tecnològiques a desenvolupar, no només en entorns professionals, sinó també en entorns quotidians. En aquest sentit, el president de Barcelona Activa, Jaume Collboni, ha destacat que “el confinament ha demostrat que hem iniciat una nova etapa que estarà marcada per les connexions en remot, el teletreball, i la dualitat presencial-virtual”.

Segons dades de Barcelona Activa, les persones amb més necessitat de formació tecnològica bàsica ja no són les de més edat i menys estudis. La demanda més recent correspon a un perfil d’entre 41 i 54 anys i majoritàriament dones amb carrera universitària que treballen per compte d’altri. Per tal d’escurçar la “bretxa digital”, que ja se situa en el 9,5 %, l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, ha posat en marxa més línies d’actuació en l’àmbit de la capacitació tecnològica. D’una banda, la virtualització de la formació durant la covid-19, a través de les Aules Virtuals, amb l’objectiu de garantir el coneixement de les habilitats tecnològiques necessàries en el context actual.

D’altra banda, la priorització de la formació presencial, en el moment que les circumstàncies així ho permetin, per a aquells col·lectius que no tenen accés a la xarxa i que han quedat més aïllats durant la crisi. També s’ha incorporat l’alfabetització digital a tots els programes d’ocupació, donada la seva rellevància a l’hora de buscar feina. En aquest sentit, factors com l’edat, el sexe, els estudis, l’ocupació, la renda, el barri on viuen o la nacionalitat no han de ser un obstacle per als barcelonins i barcelonines per adquirir la plena capacitació digital. Paral·lelament, des del Cibernàrium, el servei de divulgació i capacitació tecnològica de Barcelona Activa i impulsor de l’ecosistema digital a la ciutat, s’han implementat cursos, tallers i classes magistrals de formació en TIC a un nivell bàsic, avançat i especialitzat, de manera gratuïta.