Més de 600 famílies catalanes encara no han decidit si els seus fills aniran a l’escola un cop comenci el nou curs escolar. De fet, s’han agrupat a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #AixiNoTornem per fer un manifest conjunt. Demanen que el govern compleixi amb les mesures de seguretat i doti els centres educatius de mitjans de prevenció, protecció, planificació i de personal. De no ser així, asseguren que “no portaran els nens als centres”.  El manifest reclama la incorporació d’un professional d’infermeria al centre, a més de la reducció de la ràtio a les aules o un increment del servei de neteja.

Una infermera escolar per cada centre

Un dels requeriments més defensats per les famílies, i que ha rebut el suport de professors i sanitaris, és la incorporació d’un servei d’infermeria escolar. La demanda fa temps que és sobre la taula, però amb la crisi sanitària s’ha tornat, diuen, indispensable. “La infermera no podrà fer que desaparegui la pandèmia, ni que es limitin els casos, però podrà gestionar la situació d’una manera molt més adequada”, ha afirmat Natàlia Colina, infermera escolar. I és que, ara per ara, està previst que els primers a detectar i decidir com s’ha d’actuar en el cas d’un possible cas de coronavirus a les escoles són els mestres i professors. Una responsabilitat que, segons asseguren els diversos col·lectius d’infermeria, no els pertoca.

“Des de la Generalitat s’intenta responsabilitzar els docents de l’atenció dels infants durant la fase de pandèmia. Això està fora de les seves competències i del seu coneixement. Un personal docent no pot ser responsable de la salut d’un nen”, ha declarat David Carbajales, secretari acció sindical SATSE. Des d’aquest sindicat expliquen el perill que la decisió d’aïllar els infants recau sobre els docents “poden confondre, per exemple, els símptomes d’una grip o una faringitis amb els de la covid-19 i a la inversa”. Asseguren que una mala gestió de la pandèmia en l’àmbit escolar podria provocar el tancament de tots els centres.

Servei d'infermeria escolar

Les famílies d’infants amb necessitats especials viuen la tornada amb neguit

El fill de la Sesa Cameán pateix una malaltia crònica complexa, això fa que tingui un risc més elevat de poder contagiar-se de la covid-19. De fet, ella ha estat una de les impulsores del manifest per a la Flexibilitat educativa: “Els nostres fills no tenen perquè patir. No volem que siguin conillets d’índies”, assegura. Proposen que les famílies puguin triar entre un model educatiu en línia, semipresencial o presencial mentre duri la pandèmia. Demanen també que aquelles famílies que triïn la opció en línia o semipresencial, no perdin la plaça.

La Generalitat preveu un CAP de referència per a cada escola

En la reunió de dijous dia 6, entre el president Quim Torra i els consellers de Salut i Educació, es va anunciar que cada escola tindria un servei d’infermeria disponible per fer el seguiment de la covid-19 al centre d’atenció primària de referència. Una decisió que encara s’està acabant de perfilar i que es decidirà en una reunió prevista, amb els mateixos assistents, la segona setmana d’agost.

Per la seva banda, el Síndic de Greuges ha informat a betevé que han rebut diverses queixes entorn a la manca d’infermers escolars als centres. Asseguren que les reclamacions les interposen “tant les famílies preocupades per l’atenció que reben els seus fills com els professionals que plantegen qui s’ha de fer càrrec d’aquesta atenció dins els centres educatius”.