Les obres de restauració de la cúpula de la parròquia de Sant Andreu de Palomar ja han acabat i la ceràmica de la cúpula i els vitralls de la llanterna tornen a lluir. Ho han fet amb 14 anys de retard i amb uns problemes estructurals que es remunten a l’any 2003. Els veïns i els feligresos poden veure de nou un dels seus símbols, que havia estat tapat amb una malla de seguretat durant 17 anys.

Una cúpula maleïda

El principal problema de la cúpula han estat els canvis de temperatura que es produeixen a l’exterior i a l’interior, fet que ha acabat provocant moltes esquerdes a l’estructura que ja han estat arreglades parcialment.

La cúpula va ser restaurada i ampliada per l’arquitecte municipal Pere Falqués l’any 1881, però el 9 d’agost de 1882 la cúpula va caure, i va provocar la mort de set feligresos i en va ferir 11 més. Finalment, va ser Josep Domènech i Estapà qui va acabar construint una cúpula doble amb una llanterna que la va situar com la segona cúpula més gran de Catalunya.

Tot un símbol

La parròquia de Sant Andreu data en els seus orígens de l’any 991 per tant és història viva del territori. La capella dels Segadors, la propera gran reforma a la qual ha de fer front l’església, va acollir els pagesos que van arribar del Vallès el 20 de maig de 1640 i que van marcar l’inici de la revolta del Corpus de Sang o dels Segadors.

Per aquests i altres capítols, els veïns de Sant Andreu han agafat l’església com a símbol i el fet d’haver recuperat la cúpula els retorna una certa normalitat. Queda pendent, però, restaurar l’interior de la cúpula encara ple d’esquerdes. Segons els membres de la parròquia s’està redactant un pla director per mirar de retornar l’antiga esplendor a les pintures, les capelles i la rectoria de l’església.