Pere Casaldàliga

El religiós i bisbe emèrit Pere Casaldàliga i Pla (Balsareny, 1928) ha mort aquest dissabte als 92 anys, segons han informat les associacions Araguaia i ANSA. El bisbe català va ingressar aquest dilluns 3 d’agost a l’hospital de São Félix do Araguaia, al Brasil, per problemes respiratoris, agreujats pel Parkinson i per l’edat avançada.

Els claretians han informat que la vetlla es farà en tres llocs, tots al Brasil: Batatais, Ribeirão Cascalheira i São Félix do Araguaia. La missa funerària estarà oberta al públic en general i es farà a la Universitat Claretiana de Batatais el 9 d’agost a les 15 h. També es transmetrà en directe al canal de YouTube Claretiano TV. L’enterrament serà a São Félix do Araguaia.

Comiat dels familiars

Els familiars del bisbe l’han acomiadat amb aquest vídeo, en què destaquen que “com volies, has pogut morir a casa teva, amb la gent que has estimat i t’ha estimat”. L’audiovisual recull fotografies i records de la vida compartida amb la família i acaba amb aquestes paraules: “Diu que la vida ens dona i ens pren, tenim la sort de tenir-te com a referent però des d’ara ens sentim orfes: ja t’enyorem molt. Donem gràcies a Déu que ens ha fet el regal de tenir-te entre nosaltres: intentarem, cada dia, ser-ne dignes“.

Una vida de lluita al Brasil

Conegut com el bisbe dels pobres, Casaldàliga residia al Brasil des del 1968, on va fundar una missió claretiana a l’estat de Mato Grosso i es va convertir en un dels màxims exponents de la Teologia de l’Alliberament i de la lluita per les desigualtats al Brasil fins al punt d’arribar a ser amenaçat de mort en més d’una ocasió. De fet, l’any 2012, amb 84 anys, va haver de fugir de casa seva a São Félix de Araguaia per la seva lluita a favor dels indígenes. I l’any 2006 va rebre el Premi Internacional de Catalunya de mans de l’aleshores president, Pasqual Maragall.

Pere Casaldàliga

“Un home que va voler consagrar-se als pobres”

El cardenal i arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha lamentat la mort del bisbe emèrit Pere Casaldàliga i ha lloat la seva figura com a “exemple d’home que va voler consagrar-se als pobres”. “Va voler treballar amb els pobres i consagrar-se a ells; així ho va voler i així ho va fer”, ha dit Omella, que ha confiat que Casaldàliga podrà “descansar en pau al cel”. El cardenal també ha volgut destacar la “meravellosa” poesia que escrivia el bisbe emèrit, que ha assenyalat que escrivia “des del fons d’un cor senzill, contemplatiu i místic”.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reconegut la vida de Casaldàliga com “una lluita per la causa del món indígena” treballant per l’església “dels més pobres”. A través d’una piulada a Twitter, el cap de l’executiu català ha recordat la vida del bisbe català com a “plena, compromesa i solidària”.

Pere Casaldàliga

El pensament de Casaldàliga, en cites

“Allò que em fa és el que dono, no pas el que tinc. Com més dono, més tinc, perquè soc més. Com més tinc i menys dono, tinc menys, perquè soc menys.”
“Els valents són aquells qui vencen la molta o poca por que tenen.”
“Una esclavitud no en justifica una altra. Si hem superat esclavituds antigues, no n’inventem de modernes.”
“La revolució l’hem de començar dins el cor.”
“La meva fe és l’esperança.”

Font: Pere Casaldàliga, Reflexions des del compromís. Barcelona: Angle, 2012.