Els hospitals constaten l’estabilització dels contagis com indiquen les darrers dades de l’Agència de Salut Pública. De moment, on s’està notant és en el nombre de pacients ingressats a planta, però encara no en els ingressos en les unitats de cures intensives. En el cas de l’Hospital del Mar la meitat dels llits d’UCI estan ocupats per pacients covid. Ara bé, ja estan treballant en la revisió de nou dels plans de contingència per estar preparats per a noves situacions.

Ja tenien a punt els plans de contingència per a la tardor, però els han hagut d’activar abans del que desitjaven. Els hospitals com ara el del Mar, van començar a treballar en la seva elaboració tant bon punt el pic de contagi va començar a decréixer. Precisament, diuen que això ha evitat una possible saturació del centre hospitalari. De fet, en el moment més àlgid d’aquest mes de juliol, va estar a punt d’obrir una nova planta covid.

La tendència ara és l’estabilització. Tenen 24 pacients a planta i 11 a la unitat de cures intensives. “És una xifra que ens preocupa perquè això vol dir tenir la meitat de la UCI ocupada”, explica Juan Pablo Horcajada, cap de malalties infeccioses de l’Hospital del Mar. “La nostra esperança és que aquesta estabilització també s’acabi de veure en els ingressos de l’UCI”, afegeix.

A l’Hospital de Vall d’Hebron també confirmen aquesta tendència. Tenen 10 pacients a l’UCI i una quarantena a planta. “En aquest moment veiem que aquest increment està controlat i estable. Pensem que és un efecte de les mesures de medicina preventiva que s’han pres”, afirma la doctora Rocio Cebrián, subdirectora assistencial del centre.

Preparats per a tots els escenaris

Els centres tenen a punt nous llits d’hospitalització, de cures intensives i urgències, per si ara mateix s’haguessin d’enfrontar a un augment sobtat de pacients. Ara bé, estan revisant constantment el pla de contingència que van preparar després de la primera onada amb el coneixement de l’evolució del virus en les darreres setmanes. “Estem treballant amb tres escenaris: un brot de menor magnitud, de la mateixa magnitud o que sigui superior“, explica Cebrián.

Una última situació que creuen que no arribarà per l’increment de rastrejadors, el treball que s’està fent en l’atenció primària i una millor consciència col·lectiva de la necessitat de respectar les mesures de seguretat.