Els 234 brolladors d’aigua de la font del Parc d’Antonio Santiburcio tornen a funcionar després de set mesos aturats. L’Ajuntament ha reobert la font aquest divendres, però n’ha prohibit el bany a persones i animals. El primer refugi d’aigua de la ciutat -inaugurat l’agost passat- es converteix en una font només ornamental després que un brot de gastroenteritis -detectat entre persones que s’hi havien banyat- obligués a tancar l’equipament l’estiu passat.

Aigua no potable i bany prohibit

Els operaris de l’Ajuntament s’afanyaven aquest matí a canviar els senyals que envolten la font i que en determina l’ús. Els nous cartells verticals especifiquen que l’aigua no és potable i hi prohibeix el bany. Durant tot el cap de setmana, dos informadors explicaran el canvi d’ús de la font, que a partir d’ara funcionarà de 12 a 14 i de 17 a 21 h d’abril a octubre i de 12 a 14 i de 17 a 19 h de novembre a març. L’espectacle de llums i colors tindrà lloc cada tarda de 18 a 19 h, durant l’hivern, i de 21 a 22 h durant l’estiu.

10.000 usuaris en dues setmanes

La font del Parc d’Antonio Santiburcio es va inaugurar l’agost passat i es va convertir en el primer refugi d’aigua de la ciutat. La idea és que fos un espai d’oci on refrescar-se durant els mesos de calor. Dues setmanes després, però, es va tancar precipitadament en detectar-se una trentena de casos de gastroenteritis en persones que havien fet ús de la zona de jocs d’aigua. “Durant el temps que va estar oberta la font s’hi van banyar unes 10.000 persones. I ens consta que també hi accedien animals de companyia. Això ens fa pensar que potser s’hi va acumular més matèria orgànica de la prevista i el tractament d’aigua de boca no va ser suficient per eliminar tots els bacteris”, explica la gerent de Sant Andreu, Carme Turégano.

Un altre refugi d’aigua a Casernes

Per aquesta raó, a partir d’ara la font serà només ornamental. Tot i això, el districte de Sant Andreu no renuncia a tenir una zona de jocs d’aigua a la zona de les antigues casernes. Barcelona Cicle de l’Aigua, SA (BECASA) ja treballa en el projecte d’un nou refugi d’aigua que s’ubicarà al costat de la rambla de Marta Mata, pendent d’urbanitzar.

Tal com explica Turégano, aquest refugi haurà de complir els requeriments indicats per l’Agència de Salut Pública de Barcelona: “Haurà de ser similar a moltes altres fonts que hi ha a Catalunya i Europa. Caldrà tractar l’aigua com si fos una aigua de piscina i no de boca. És a dir, caldria deixar-la reposar un temps cada certes hores, fer-hi tractaments de cloració i, si cal, tractar-la també amb llum ultravioleta. D’aquesta manera, es podria purificar la matèria orgànica que es pugui dipositar a l’aigua. I naturalment restringir també l’accés d’animals”. El projecte es podria redactar aquest any i servirà com exemple pels altres refugis d’aigua que l’Ajuntament té previstos fer a la ciutat.