(ACN) La Fiscalia de Delictes Econòmics de Madrid ha obert diligències contra Uber per presumptes delictes contra la hisenda pública després d’una denúncia de Taxi Project 2.0., segons ha afirmat l’associació, encapçalada pel també portaveu d’Élite Taxi, Tito Álvarez. La mateixa agrupació acusa Uber d’haver defraudat 5,1 MEUR l’any 2018 a l’Estat gràcies a un entramat societari que desviava part dels ingressos a paradisos fiscals.

Alhora, el document de la denúncia assenyala que Uber ha comès delictes de falsedat documental i que ofereix un servei que no és el que realment proclama: la seva activitat hauria d’entrar dins el “servei en l’àmbit dels transports” i no dins el de “serveis de la societat de la informació”, segons els taxistes.

Com Uber evadeix impostos, segons Taxi Project 2.0

La denúncia interposada per Taxi Project 2.0 es basa en un informe titulat ‘Estudi sobre els possibles delictes econòmics d’Uber’, elaborat per la cooperativa Ekona el maig del 2019. Segons el document, Uber hauria utilitzat un entramat societari que tenia com a objectiu “la defraudació tributària a través de la simulació d’operacions intracomunitàries inexistents”.

“Per evadir impostos, Uber separa la seva comissió de la factura total de la carrera pagada per l’usuari“, especifica l’informe. Segons aquest document, “el client creu que està adquirint un servei i es pensa que també paga l’IVA; en realitat, l’entramat dissenyat per Uber ho conceptualitza com dos serveis diferents, i la comissió és la part que no tributa”. A través d’aquesta fórmula, Uber estaria canalitzant els seus ingressos (les comissions) cap a l’estat de Delaware (Estats Units) i països com les Bermudes o Singapur a través dels Països Baixos, territoris considerats paradisos fiscals.

Segons l’informe presentat davant la fiscalia, Uber va declarar uns ingressos de 16,7 MEUR a l’Estat el 2018 i un benefici de 979.914 euros, i van abonar 325.380 euros en concepte d’imposts de societats. Segons l’informe recuperat per Taxi Project 2.0, la facturació real d’Uber a l’Estat l’any 2018 va ser de 51 MEUR i, per tant, l’empresa hauria defraudat 5,1 MEUR en concepte d’IVA (l’impost que s’aplica als serveis de transport VTC és del 10 %).

El taxi promet guerra

Taxi Project 2.0 ha celebrat que la fiscalia hagi obert finalment una investigació “després de diversos intents”. A través d’un comunicat, però, l’associació ha assegurat que està “a punt de mostrar una altra ofensiva” contra plataformes semblants a Uber. “És vergonyós com aquestes empreses actuen amb total impunitat, destrossen el nostre sistema productiu i buiden les arques de l’Estat”, conclou.