(ACN) Un estudi internacional ha demostrat la seguretat i l’eficàcia d’una nova teràpia, anomenada avapritinib, dirigida a tractar tumors avançats de l’estroma gastrointestinal (GIST) amb una mutació concreta, la PDGFRA D842V. El fàrmac ha induït la reducció del tumor en 55 dels 56 pacients que han participat en l’estudi. El Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) ha format part del treball, que ara s’ha publicat a la revista ‘The Lancet Oncology’.

El GIST, un tipus de sarcoma, és un tumor molt poc freqüent i això fa que, fins ara, hi hagi pocs estudis clínics per trobar-hi fàrmacs. Representa entre un 1 i un 3 % dels tumors malignes gastrointestinals. D’aquests, els que tenen aquesta mutació PDFRA D842V encara són menys: només representen el 5 % de tots els tumors GIST. Fins ara els pacients que tenien el tumor amb aquesta mutació concreta no es beneficiaven dels tractaments existents i sobrevivien poc més d’un any.

Ara l’assaig del tractament està en fase I i se n’està avaluant la seguretat. El nou fàrmac ha estat aprovat fa poc per l’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA), i està en fase de revisió per part de l’Agència Europea de Medicaments (EMA).