50 agents dels Mossos d’Esquadra estan sent investigats per als jutjats o bé per la Divisió d’Afers Interns (DAI) del cos per l’actuació durant les protestes i aldarulls per la sentència del procés. Després d’analitzar més d’un miler d’hores d’imatges de les manifestacions, la policia catalana té obertes 34 investigacions que formen part de l’auditoria més gran que s’ha fet a l’interior del cos. D’aquestes 34, 17 estan judicialitzades. La resta les ha revisat internament el cos de Mossos, tot i que a hores d’ara només han suspès un agent de sou i feina. 

L’auditoria ha estat molt genèrica i poc detallada sobre la depuració de responsabilitats. De fet, no han concretat quines són les 34 actuacions que s’estan investigant. El director del cos, Pere Ferrer, únicament ha dit que eren casos de lesions a ciutadans i que la majoria dels fets els investiguen els jutjats.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha insistit que l’objectiu de l’auditoria era fer “autocrítica” del model d’ordre públic perquè “obrir expedients als agents és el que fan cada dia els mossos d’esquadra”. En aquesta mateixa línia, el director del cos Pere Ferrer ha remarcat que “el fet excepcional és fer autocrítica” i no pas que Afers Inters sancioni els agents.

“Una situació inabastable”

El director del cos ha reconegut que la intensitat de les protestes, el perllongament durant 15 dies, la simultaneïtat i l’augment de la violència -que el conseller Buch ha xifrat en un increment d’un 10%- va portar “en un punt crític” el model d’ordre públic del Mossos i “la gestió dels incidents va convertir-se en un situació inabastable”.

Per això, l’auditoria proposa millores per gestionar l’ordre públic entre les quals hi ha augmentar la coordinació entre l’ARRO i la BRIMO, formar més comandaments d’ordre públic i que tinguin més poder a l’hora de prendre decisions quan hi hagi conflictes al carrer, potenciar la mediació amb els manifestants, augmentar els efectius especialitzats en ordre públic, tenir més eines per mantenir la distància amb els manifestants violents i potenciar l’ús de la tecnologia i la transparència comunicativa.

Estudien l’ús del gas pebre

El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, ha explicat el cos està estudiant l’ús de noves eines per controlar l’ordre públic. Entre aquestes hi torna a haver el gas pebre que, tot i que s’havia presentat als mitjans de comunicació abans de les protestes per la sentència, encara no ha estat utilitzat. Aquest dilluns però Sallent ha dit que s’utilitzarà en un “futur immediat” si hi ha aldarulls greus. També ni ha damunt la taula la utilització de llançadores que complementin les escopetes d’escuma o un sistema de captació d’imatge perquè saber el què succeix en un determinat punt de la ciutat.