Una vintena d’escoles privades, concertades o municipals de Catalunya han demanat a la conselleria d’Educació de la Generalitat que assumeixi la propietat i la gestió del centre educatiu. El departament ha anunciat que només es quedaran aquells col·legis que tinguin un edifici adequat i estiguin a zones amb manca de places públiques com ara l’Eixample i Sants-Montjuïc, dos districtes on no hi ha possibilitat d’ampliar el centres actuals ni solars per construir-ne de nous.

La legislació facilita el canvi de titularitat

Aquest traspàs és possible gràcies al decret llei aprovat pel Parlament el 26 de juny. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha explicat durant una entrevista amb l’ACN, que la norma anterior impedia fer aquest canvi directament: primer l’escola havia de tancar durant un curs i després era reoberta i gestionada directament per la Generalitat. Ara el canvi és molt més fàcil i ràpid, però el departament ja ha anunciat que, tot i que es quedarà la majoria d’equipaments, n’estudiarà cas per cas.

La majoria de peticions, d’ordes religiosos i cooperatives

La majoria de peticions provenen de centres d’ordes religiosos que tanquen per manca de plantilla o cooperatives que ho fan per la jubilació dels membres. No obstant, també hi ha algun equipament gestionat per ajuntaments. En el cas dels col·legis que tanquin i no siguin assumits per la Generalitat, el departament ha explicat que farà un acompanyament de docents i alumnes per recol·locar-los en altres centres de la zona.

Es convertiran en instituts escola

Segons el conseller, un percentatge molt elevat d’aquests centres es convertiran en instituts escola. Així es donaria resposta a l’increment de la demanda de places públiques previst els propers anys i es podria “esponjar” alguns instituts gairebé saturats. També permetria reduir el trasllat d’alguns alumnes, crear més arrelament del centre al territori i una certa continuïtat en el projecte educatiu.

La necessitat d’un nou pressupost

Per fer totes aquestes millores, però, Bargalló ha demanat una aprovació urgent del pressupost de la Generalitat per al 2020. El conseller ha assegurat que d’aquesta manera no només es podrien crear més places, sinó també revertir les retallades laborals, començar a desenvolupar l’escola inclusiva i tornar a finançar des de la Generalitat les escoles bressol de zero a tres anys.