Els Mossos d’Esquadra han detingut cinc persones que es feien passar per falsos operaris de llum i de gas per tal d’estafar persones d’edat avançada. Les víctimes eren, majoritàriament, persones vulnerables que vivien soles. A més, si fent-se passar per operaris de revisió de serveis no n’aconseguien tota la informació que volien, es feien passar per administradors d’entitats bancàries, per obtenir el PIN de les targetes de les víctimes i fer reintegraments i compres per internet.

Als detinguts, un menor d’edat i quatre homes d’entre 19 i 27 anys, se’ls considera presumptes autors de 13 fets delictius de diferents tipologies, com estafes, furts, coaccions i robatoris violents. Els enganys es van produir majoritàriament a Barcelona, però també en altres poblacions de l’àrea metropolitana. La investigació continua oberta, i no descarta que les xifres puguin augmentar.

La investigació es va iniciar a principis d’aquest 2019, quan els Mossos d’Esquadra van tenir coneixement d’un robatori violent a un home d’edat avançada a l’Hospitalet de Llobregat. El lladre s’havia fet passar per un fals operari d’una empresa de subministrament elèctric. Es va presentar a casa de la víctima dient que necessitava comprovar el comptador elèctric. Un cop a l’interior, li va demanar el contracte de servei i les dades bancàries del titular. A més, també li va demanar que teclegés el PIN de la targeta en una tauleta electrònica. En aquest cas, però, la víctima s’hi va negar. Llavors, el lladre es va posar violent i va acabar aconseguint la contrasenya. El fals operari va marxar ràpidament amb les dades i 300 euros en efectiu. Els fets van permetre als investigadors identificar l’autor del robatori i quatre persones més que treballaven conjuntament.

Es feien passar per falsos operaris de llum i de gas

Els investigats es feien passar per falsos operaris de diferents empreses de subministrament de serveis, i aprofitaven aquesta condició per accedir als domicilis amb dos objectius: aconseguir diners, objectes de valor i llibretes o targetes bancàries i obtenir dades personals i bancàries de les víctimes. En algun cas, fins i tot havien arribat a cobrar les falses inspeccions i reparacions.

Quan aconseguien les targetes i llibretes bancàries i les dades personals, feien extraccions o transferències d’un compte a un altre, i de vegades arribaven a deixar la víctima en situació de precarietat econòmica. Altres vegades feien compres a través d’internet o directament en botigues, fent-se passar per les víctimes.

Si no obtenien les dades, hi tornaven a insistir fent-se passar per entitats bancàries

Però si no obtenien les dades, anaven més enllà: feien trucades directes a les víctimes fent-se passar per administradors de l’entitat bancària o de diferents empreses. Amb l’excusa de poder solucionar algun problema administratiu o moviment bancari equivocat, aconseguien les dades personals i bancàries de les víctimes, com ara el número de compte o el PIN de la targeta, per després fer compres, extraccions o transferències a favor seu.

El dia 12 de juliol es va establir un operatiu policial que va permetre detenir els cinc homes i fer entrades i escorcolls judicials a domicilis de l’àrea metropolitana de Barcelona. El dia 15 els adults arrestats van passar a disposició judicial; el jutge va decretar per a ells llibertat amb càrrecs.