“La situació és espectacularment bona”. Així descriu el coordinador de la Unitat Covid-19 de l’Hospital de Sant Pau, Pere Domingo, el moment actual a les unitats de cures intensives pel que fa a malalts amb SARS-CoV-2. I ho diu perquè amb la cinquena onada de la pandèmia ja deixada enrere, cada cop hi ha menys pacients crítics. Actualment a Sant Pau en queden tres (i 10 més a planta). De fet, és una de les xifres més baixes des de l’inici de la crisi del coronavirus, el març del 2020. A la primera onada van arribar a tenir més de 100 malalts intubats i 450 més ocupant llits de l’hospital.

A l’Hospital Clínic la situació també ha millorat molt. Com a Sant Pau ja només hi ha tres pacients a l’UCI amb covid-19 i tres més a planta, unes xifres només comparables amb l’estiu del 2020. El coordinador de cures intensives de medicina interna, Pedro Castro, recorda que en el pitjor moment de la pandèmia hi va arribar a haver 120 malalts crítics.

Al del Mar la situació és una mica pitjor. Encara tenen vuit malalts a les UCI, dos dels quals han ingressat aquesta setmana. Els altres sis fa força temps que hi són i alguns es preveu que en surtin aviat. De fet, aquest dimecres s’espera donar l’alta de la unitat de cures intensives un pacient que fa 101 dies que va entrar-hi. Segons el cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital del Mar, Joan Ramon Masclans, el fet que tinguin més malalts crítics es deu “als hàbits socials, l’estat immunitari de base i les diferències de percentatges de vacunació dels districtes dels quals l’Hospital del Mar n’és referència”.

Al següent gràfic es pot veure l’evolució dels malalts crítics als hospitals de Barcelona des de l’1 de juny i l’impacte que ha tingut la cinquena onada.

A les UCI, no vacunats i immunodeprimits

Segons els responsables de les unitats de cures intesives dels hospitals, la majoria de persones que entren a l’UCI no estan vacunades o ho estan parcialment. També hi ha alguns casos de persones amb la pauta completa però que tenen problemes d’immunodepressió. A més, s’ha detectat algun cas de persones d’edat avançada amb pauta completa que s’ha contagiat i ha acabat emmalaltint de manera greu.

“Jo no llançaria les campanes al vol”

Des de tots tres hospitals coincideixen a valorar amb prudència el moment actual, en què la incidència de la covid-19 a Catalunya és baixa, però altres països, com el Regne Unit o Dinamarca, tornen a créixer pel que fa al nombre de contagis. A més, ja s’han detectat els primers casos de la variant delta plus, que podria ser una mica més contagiosa.

“Jo no llançaria encara les campanes al vol perquè el virus ens ha ensenyat que cal mantenir la prudència”, assegura Domingo. En la mateixa línia, Masclans recorda que en altres moments “ens hem confiat i després hem anat a pitjor”. També ho veu així Castro, que subratlla que estan “a l’expectativa”. “Abans de l’estiu pensàvem que la situació seria molt bona i no va ser així”.