El Regne Unit estudia una nova variant del coronavirus que ha començat a circular i que va a l’alça, l’AY.4.2, anomenada delta plus. Aquesta mutació, de la qual se’n va tenir constància per primer cop al juliol, es creu que va sorgir a l’Índia, tal com ja va avançar a finals de setembre la BBC. Segons els científics, encara no s’ha classificat ni com a variant en investigació ni com a variant de preocupació, que són les categories on hi ha les mutacions de les darreres onades. Actualment s’està “monitoritzant” aquesta i cinc variants més. Els científics estudien si la delta plus és més contagiosa i si podria influir en la pèrdua d’eficàcia de la vacuna.

La variant delta (B.1.167.2) continua sent la predominant al Regne Unit, i representa nou de cada 10 casos seqüenciats a Anglaterra aquest octubre. Del 27 de setembre al 3 d’octubre, la delta plus ha suposat un 6 % dels casos analitzats, però hi ha experts que n’eleven la xifra al 10 %.

Segons el director ´del University College London’s Genetics Institute, François Balloux -citat pel ‘Financial Times’-, és “probable” que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) classifiqui la delta plus com a variant en investigació. Pel que fa a la delta, es va classificar com a variant de preocupació al Regne Unit el maig del 2021, després de passar al davant de l’alpha. Són les dues variants amb més casos. Diu Balloux que l’AY.4.2 té dues mutacions característiques de la proteïna S que podrien donar al virus ales per sobreviure i, per això, s’ha decidit estudiar si té més risc de contagi.