Els furts comesos per falsos revisors del gas i de la llum s’han multiplicat per dos aquest 2021. Durant els primers 10 mesos del 2021, fins a l’octubre, s’han comès 76 furts a la Regió Metropolitana de Barcelona, mentre que el 2019 van ser 48 i el 2020 van ser 46. Els Mossos d’Esquadra ho atribueixen al fet que la pandèmia ha traslladat els delictes de carrer als domicilis, i també han proliferat les estafes per internet. També creuen que gràcies a les campanyes de sensibilització com la que ara comença, aquest tipus de delictes es denuncien més.

Els estafadors solen actuar sols o en parelles mixtes, tot i que els últims mesos han detectat sobretot parelles de dones que es fan passar per falses revisores. Van acompanyades per un conductor per poder fugir ràpid, i poder desplaçar-se al següent domicili on tenen la cita. Els Mossos asseguren que es tracta de grups organitzats que es mouen per Espanya. Recorden que la descripció de les víctimes és clau per poder identificar-los, però les mascaretes dificulten aquesta feina.

L’estafa comença per via telefònica

Normalment, l’estafa comença per la via telefònica quan una suposada empresa de manteniment de gas es posa en contacte amb la víctima. Un cop els estafadors són al domicili, un dels dos fa veure que està treballant mentre l’altre busca robar objectes de valor. Sovint es tracta de furts, però també hi ha casos en què es produeixen robatoris amb violència o intimidació. A més, els delinqüents també demanen un pagament en efectiu o el número de la targeta a la víctima per cobrar la suposada revisió del gas.

Les dones grans que viuen soles, la víctima principal

Les víctimes acostumen a ser dones grans que viuen soles i aquests fets delictius els sol generar por, inseguretat i vergonya per sentir que han caigut al parany. Això, segons els Mossos, fa que molts casos no arribin a denunciar-se. Precisament, la policia anima a les víctimes a que vagin a la comissaria perquè així és la única manera de fer una radiografia real d’aquesta problemàtica.

Juntament amb la Federació de Gremis d’Instal·ladors de Catalunya (FEGiCAT) i l’empresa de sistemes de climatització Baxi, han presentat una campanya de cartelleria que repartiran arreu de Catalunya i que preveuen que arribarà a gairebé dos milions d’habitants.