Algunes de les llargues cues per demanar menjar cuinat que ha provocat la crisi del coronavirus estan a punt de desaparèixer. L’esclat de la pandèmia va empènyer l’Ajuntament i altres col·lectius a activar punts de repartiment d’àpats preparats per als necessitats, una solució d’emergència que ara es vol acomiadar. La desescalada ha arribat, doncs, per als més vulnerables però, segons les entitats, la demanda de menjar no ha disminuït.

Després de tres mesos i un cop finalitzat l’estat d’alarma, aquests setmana el consistori ha tancat els últims punts que hi havia actius a la ciutat. Segons Sònia Fuertes, comissionada d’Acció Social, “el model de la distribució d’aliments ha estat útil per resoldre una necessitat en un moment d’emergència, però hem de tornar al model del vincle amb la persona“.

“Si nosaltres desescalem aquests punts és perquè som conscients que la demanda l’absorbim a través dels Serveis Socials“, assegura. Fuertes recorda que s’han incrementat els ajuts en forma de targetes moneder —perquè cada família pugui decidir què comprar i com cuinar-ho— i que menjadors socials i altres dispositius (sobretot en cas de persones sense sostre) estan en funcionament.

Santa Anna es converteix en menjador social

Després de més de 17.000 menús servits, la parròquia de Santa Anna es reorganitza. A partir d’aquest dimecres es convertirà en un menjador social i tindrà servei de dutxa, bugaderia i rober per a 100 persones sense llar. De la resta de famílies —la majoria, sense ingressos per culpa de la covid-19— que fins ara feien cua per un plat fet se n’encarregarà Càritas. La intenció és que ningú quedi desemparat.

Voluntaris de la parròquia de Santa Anna reparteixen àpats

“Anem a una situació de conflictivitat grossa si no donem una resposta solidària, però de justícia en aquest moment. És l’Administració pública qui ha de liderar l’estratègia general, però la resposta i els fons han de ser molt més forts del que avui tenim“, alerta Peio Sánchez, rector de la parròquia de Santa Anna.

World Central Kitchen tanca el Fòrum

Amb els punts de repartiment de menjar de l’Ajuntament tancats, qui també ha apagat els fogons del Fòrum és l’ONG World Central Kitchen (WCK). Segons Carles Tejedor, xef i coordinador de WCK a Barcelona, ara estudien com continuar ajudant. “No hem marxat, sinó que ens hem reinventat per reubicar la gent i saber realment quina és la necessitat d’un nen, d’una família nombrosa o d’una persona que viu al carrer”, explica Tejedor.

La cuina del World Central Kitchen, a ple rendiment

“La necessitat encara hi és”

Que la desescalada avanci, però, no vol dir que de demanda n’hi hagi menys. Al Gimnàs Social Sant Pau ho tenen clar: continuaran oferint aliments. “Si algun dia tenim menjar i la gent ja no ho necessita, ho traurem. Però avui dia té més a veure amb la capacitat d’aconseguir-ne que no pas amb la necessitat, que aquesta la tenim confirmada“, assegura Ernest Morera, membre de la cooperativa.

Comparteix a: