La festivitat de Tots Sants s’ha avançat a aquest divendres a moltes escoles de Barcelona. Les aules s’han omplert de castanyes i moniatos i d’infants disfressats de castanyeres. Però la tradició catalana no és l’única que han celebrat: Halloween agafa terreny a les escoles, acompanyat de carabasses i monstres terrorífics.

Grups de famílies han celebrat la festivitat a la sortida de l’escola, abans de marxar de cap de setmana llarg. Com l’AFA de l’Escola la Sedeta, del barri de Gràcia, que ha organitzat la Festa de la Tardor, que aglutina totes les festivitats: la castanyada, Halloween i el Dia dels Morts. Ha estat una festa al carrer amb tallers de manualitats i un “photocall”.

Castaween: combinar castanyes i carabasses

Moltes famílies volen mantenir la celebració de la castanyada a casa però, a la taula, a part de torrar castanyes i fer panellets, també fan carabasses amb cares. “M’agrada la castanyada perquè faig panellets amb la meva àvia i Halloween perquè fem activitats de por a l’escola”, diu un alumne de l’Escola la Sedeta. De fet, ja existeix un concepte que es refereix a les dues festivitats: el Castaween.

Halloween, en alça

La majoria dels infants es decanten per la festivitat anglosaxona perquè, diuen, s’ho passen millor: “M’agrada més Halloween perquè ens disfressem i juguem al ‘treat or trick'”, diu una nena de l’Escola la Sadeta. Algunes famílies abans celebraven la castanyada i ara prefereixen Halloween: “Benvingudes totes les festes, de fet, encara que Halloween sigui estrangera també té origen gallec i celta“, diu un pare del centre educatiu disfressat de pallasso boig. Una nena amb la cara pintada de blanc i una capa negra explica que s’ha disfressat de castanyera a l’escola i amb la família de vampir.