Porcs senglars capturats

L’entitat animalista Corazón de Paloma ha presentat una denúncia a la fiscalia contra l’Ajuntament de Barcelona per com es va fer la captura de quatre porcs senglars el passat 28 d’octubre a Collserola. Segons ha avançat ‘Metropoli Abierta’, i ha pogut confirmar betevé, la denuncia la van presentar el 13 d’octubre per un presumpte delicte de maltractament animal, prevaricació i suborn.

Una “massacre dantesca”

L’entitat qualifica la captura, feta amb una xarxa per tècnics de l’empresa Soma Control S.L , de “massacre dantesca”. La captura va provocar la indignació dels veïns de Can Rectoret, que van assegurar que els animals van estar cridant durant mitja hora, i van qualificar l’actuació de “desproporcionada i violenta”. Aleshores, el Col·legi d’Advocats de Barcelona ja va anunciar que treballaria amb les entitats animalistes per interposar una demanda contra el consistori i l’empresa per aquesta captura de senglars. De fet, l’ICAB ha estat qui ha assessorat l’entitat i redactat la denúncia, malgrat que no la signa perquè no té entitat jurídica per fer-ho.

La querella va adreçada a Janet Sanz, que segons l’entitat denunciant va signar el contracte de l’empresa que va dur a terme la captura, al gerent de Medi Ambient, Frederic Ximeno, que, segon relaten, és qui va fer l’informe favorable a contractar aquesta empresa i a la directora de Serveis de Drets dels Animals, Carmen Maté.

Segona denúncia d’aquest 2021

La magistrada i vocal de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals de l’ICAB, Eva Díaz, recorda que el mes de juliol ja es va presentar una primera denúncia contra el consistori, aleshores, per maltractament animal a pollets de cotorres i coloms a mans d’operaris de la mateixa empresa.

Segons Díaz, el transfons és el mateix. Explica que l’article 23.6 de l’Ordenança de Tinença d’Animals diu que la gestió de control d’aus urbanes ha de ser feta preferentment per associacions proteccionistes. I en comptes d’això, diu Díaz, l’Ajuntament s’entesta a concedir-ho a empreses privades. 

Demanen vacunar els porcs senglars

Pel que fa als senglars, en el text de la denúncia presentada, Corazón de Paloma demana a l’Ajuntament que s’adhereixi al projecte de vacunació de porcs senglars de la Universitat de Veterinaria de la UAB. L’entitat animalista assegura que aquest pla de vacunació s’aplica amb èxit a Sant Llorenç del Munt, i que en aquest lloc el 2017 es va reduir la població en 400 exemplars.