Mapa 500 castanyada

Estem entrant en la recta final del mes d’octubre i de moment el temps no és gens fred. Està previst que la castanyada 2021 sigui càlida, com ja ha estat el cas de les darreres dècades. Ara bé, la setmana vinent tot apunta que la fresca s’instal·larà de cop, amb trets més del desembre que de principis de novembre. Coses de la Mediterrània. Per això cal aprofitar aquest últim cap de setmana d’octubre, quan també tindrem el canvi d’hora.

Últimes hores de “primavera”, fins dimarts

El vent de garbí i de ponent és el que ha de dominar a casa nostra entre el cap de setmana i el dia 2 de novembre. Tots Sants serà de suavitat, de poca pluja i de moments de vent tossut.

Temperatura a 500 hPa dimarts, 2 de novembre, a les set del matí. Model Arpege

La temperatura serà completament agradable i assolirà prop dels 25 graus la tarda de diumenge. La nit de Tots Sants, la mínima difícilment baixarà dels 16 o 17 graus a gran part de la ciutat. El riu atmosfèric, doncs, tindrà “estiatge” a Barcelona.

El fred a Catalunya arribarà dimecres, 3 de novembre

De cop i volta el règim de vents en altura passarà a ser de mestral, més fred. També dimecres s’atansarà un solc més marcat, amb la primera entrada contundent d’aire fred a les nostres contrades.

Temperatura a 500 hPa dimecres, 3 de novembre, a les vuit del matí. Model Arpege

En qüestió de 24 hores l’aire fred en forma de tàlveg, com indica el model, apareixerà pel nord peninsular. D’una banda, començarà a refrescar l’ambient i farà que molt possiblement caiguin alguns xàfecs locals a Barcelona i rodalia. D’altra banda, pot ser l’avantsala de nevades al nord dels Pirineus.

A la Mediterrània el temps no “negocia”

Molt sovint passem d’un extrem a un altre en pocs dies. Per exemple, un fenomen ben típic a Catalunya és passar de la sequera a la inundació sense passar per la casella de sortida. Prou bé que ho preveu la cançó de Raimon que diu que “al meu país la pluja no sap ploure”.

Una altra de les conseqüències de ser a latituds mitjanes, a prop d’un mar encara calent i preparats per encarar l’hivern, és que el fred vingui de sobte, i per sorpresa.

Aquesta és l’evolució de la temperatura a uns 1.500 m d’altitud segons el model GFS per a la propera setmana:

Meteograma de temperatura i precipitació a Barcelona. Wetterzentrale

La temperatura mitjana del gràfic anterior està representada amb la línia vermella. Podem comprovar, doncs, que de l’anomalia positiva al voltant de Tots Sants, passarem al fred ja avançada la setmana vinent.

Anomalia de temperatura a 1.500 m segons el model GFS per al 5 de novembre

En el mapa d’anomalies es percep el que sol passar quan l’aire fred desborda des de latituds altes: Terranova i el nord de Rússia queden amb aires més temperats, i la massa freda s’instal·la a la conca mediterrània occidental.

Els equilibris atmosfèrics són palesos doncs. I tot fa un engranatge de masses d’aire. Si a casa nostra fa fred, és perquè hi ha hagut vessaments polars i àrtics, que provoquen una forta pujada de temperatura als països del nord europeu. Si en algun país tenen anomalia càlida, als seus costats de ben segur que els termòmetres tremolen.