La petició d’instal·lar càmeres de seguretat dins dels taxis de Barcelona no ha prosperat i, fins a nou avís, queda paralitzada. Els sindicats de taxistes reclamen des de fa un any aquesta mesura perquè asseguren que el sistema de seguretat actual, instal·lat fa 15 anys, ha quedat desfasat. Es tracta d’un botó i un pedal ubicats al seient del conductor que els connecten directament amb el 112 en casos d’emergència però que asseguren que són poc efectius.

D’això n’han parlat a la Comissió de Seguretat del Taxi de Catalunya, que s’ha reunit aquest divendres i en què han participat l’Institut Metropolità del Taxi (IMET), la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana i la direcció del 112.

El secretari d’Organització del Sindicat del Taxi de Catalunya (STAC), Carlos Fernández, ha afirmat que la majoria de les parts no estan d’acord amb la instal·lació de càmeres dins dels vehicles malgrat que fa uns dies el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, va veure la mesura amb bons ulls. Fernández diu que la preocupació principal és la complexitat de fer conviure l’ús de les càmeres amb la Llei de protecció de dades i el dret a la intimitat dels clients.

“Nosaltres els hem dit que igual que al metro hi ha càmeres i es respecta la privacitat dels usuaris, també es pot aconseguir amb el sector del taxi”, ha reclamat. De fet, hi ha ciutats com Madrid o Tenerife on ja s’ha aprovat l’ús de càmeres dins dels taxis. Com a contraproposta, les administracions han proposat millorar el sistema d’emergències que connecta els conductors amb el 112.

Un cartell de SOS que sigui visible en casos d’emergència

El primer pas, segons els sindicats, serà crear un grup de treball per plantejar millores d’aquest servei. Una de les idees que ja s’han posat sobre la taula i que han generat consens general és l’ús d’un panell de SOS que s’il·lumini cada vegada que un taxista prem el botó del 112 del cotxe. El portaveu d’Elite Taxi, Tito Álvarez, ha explicat que d’aquesta manera es cridaria l’atenció de tothom qui hi hagi al carrer: “Dins del taxi ningú s’adona de l’acció i des de fora poden veure que alguna cosa no va bé”, ha dit.

Álvarez ha volgut deixar clar que viatjar en taxi és segur i que lluny de la percepció que han tingut les últimes setmanes, les xifres dels Mossos, de la Guàrdia Urbana i del 112 així ho demostren.