vacuna covid

L’organització Metges sense Fronteres (MSF) demana al Fòrum Mundial sobre Pneumònia Infantil que doni suport a una nova vacuna contra la malaltia. Es tracta de la tercera que apareix al mercat i es fabrica a l’Índia. És més econòmica que les anteriors i, segons l’entitat, podria salvar moltes més vides. En concret, insten l’Aliança de Vacunes (Gavi), l’Organització Mundial de la Salut, l’Unicef i la Fundació Bill i Melinda Gates a comprometre’s amb aquest medicament assequible.

MSF demana que s’introdueixi la nova descoberta en aquells països en què la vacuna contra el pneumococ no s’ha incorporat als programes d’immunització. L’organització assegura que el preu és una barrera que impedeix a 55 milions de nens accedir al remei per a la que és, actualment, la principal causa de mortalitat infantil. Fins ara la vacuna era produïda per dues farmacèutiques, Pfizer i GlaxoSmithKline (GSK). Juntes han obtingut un benefici de 50.000 milions d’euros per la vacuna del pneumococ.

Una vacuna més assequible

El desembre del 2019 l’OMS va donar el vistiplau a l’accés d’una tercera vacuna al mercat. La fabricació, en aquest cas, prové del Serum Institut of India. El preu de venda serà un 30 % més baix que el de les dues anteriors farmacèutiques en els països pobres, on costarà 5,4 euros -fins ara el cost era de 7,8 € a través de Gavi-. La gran diferència, però, es trobarà en els països amb ingressos mitjans que no reben cap tipus d’ajuda. A les Filipines, per exemple, la vacuna costa 44 euros, i al Líban, 220. En aquests casos el preu de la nova vacuna serà de 10 euros.

Amb tot, Metges sense Fronteres denuncia que l’interès econòmic de les farmacèutiques causa la desprotecció de milions de nens. Demanen ajuda al Fòrum sobre Pneumònia Infantil, que se celebra a Barcelona del 29 al 31 de gener.