El risc de contagi del coronavirus a Catalunya “és baix, segons ha explicat a betevé el viròleg de l’IRTA, Xavier Abad. En una entrevista al ‘btv notícies vespre’, ha assegurat que si a Catalunya se’n detectés algun “es tractaria d’algun cas importat“, principalment de la Xina, que és on hi ha el principal focus ara mateix.
Segons les darreres dades oficials, d’aquest divendres a la tarda, “ara hi ha 600 afectats que han provocat uns 25 morts, el que representa una taxa de mortalitat inferior al 5 %”, ha sostingut Abad. Amb tot, el viròleg de l’IRTA ha reconegut que si bé “ara fa quatre dies el Centre de Control de Malalties europeu va dir que el perill [de contagi] era baix, l’ha elevat ara a moderat” en el conjunt del continent, si bé no se n’espera una afectació pròxima. En aquest sentit, Xavier Abad ha afirmat que, en termes globals, “a Catalunya no cal preocupar-se“.
De tota manera, el Departament de Salut té previst distribuir aquest proper dilluns el protocol d’actuació a tots els centres sanitaris catalans en els casos que es detecti algun positiu per coronavirus, tot coincidint amb l’entrada de la grip en fase d’epidèmia.
Què és el coronavirus?
El coronavirus és una família de virus que es transmet entre les aus i els mamífers, entre ells els humans, de manera recíproca. Però quan es produeix el contagi entre un grup d’animals i un altre, es produeix en percentatges baixos. El coronavirus, relata Xavier Abad, “ha d’aconseguir entrar en un hoste, quedar-s’hi i consolidar-se per després, sortir de l’hoste i propagar-se” per començar, apunta, “una nova cadena de transmissió”.
El contagi d’aquest virus és pel contacte amb líquids emesos per les glàndules sudorípares o respiratòries, com la suor, la saliva o els mocs. I pot ser directe, d’infectat a no infectat, o de manera indirecta “si algun infectat estossega sobre un objecte, i una estona després algú altre el toca i es du les mans a la boca”, ha exemplificat Abad.
Els coronavirus causen el refredat comú, però a banda de mal de cap, sequedat a la gola, o els processos semigripals, reconeix el viròleg, “també es pot desenvolupar pneumònies que, en ocasions, poden ser mortals”.