El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona ha fet una crida a la calma a la ciutadania perquè han detectat que hi ha una demanda descontrolada de mascaretes després del brot de coronavirus a Itàlia. Maria Perelló, responsable del CIM del col·legi, recorda que “les mascaretes són per a situacions molt especials o per a persones molt vulnerables”. Demanen, per tant, que no se’n comprin sense motiu.

L’alta demanda de mascaretes ha provocat que molts establiments se n’hagin quedat sense i quan hi arriba una persona amb afectacions respiratòries, que realment necessita d’una mascareta, no li’n poden dispensar. Asseguren que s’han esgotat els tres tipus de màscares que hi ha al mercat i que la majoria de fabricants són a la Xina, principal focus de la malaltia. Això pot complicar que n’arribin de noves perquè allà també n’hi ha una alta demadna. Altres establiments que venen mascaretes, com les ferreteries, també s’han quedat pràcticament sense estoc.

10 persones cada hora per comprar mascaretes

Els responsables de la farmàcia Girona 72, al carrer de Girona, han explicat que arran del brot d’Itàlia s’ha disparat el nombre de clients que s’acosten a preguntar-los per les mascaretes. Aquest dimarts, per exemple, calculen que han estat unes 10 persones cada hora.

Des del Col·legi de Farmacèutics recorden que per prevenir el contagi és molt més eficaç que les mascaretes mantenir una correcta higiene de les mans. Si es vol anar més enllà, també es pot mirar de mantenir una distància superior a un metre amb qualsevol interlocutor.

El líquid desinfectant també s’ha esgotat

Un altre producte que està esgotat a la majoria de farmàcies és el líquid desinfectant per a les mans. Els experts, però, recorden que l’aigua amb sabó pot ser igualment efectiva. S’ha d’evitar tocar-se la boca o els ulls amb les mans si no s’han netejat correctament.