(ACN/redacció) La Fiscalia Provincial de Barcelona té obertes més de 230 diligències civils sobre la gestió de les residències geriàtriques durant la pandèmia, sobretot pel que fa al compliment dels protocols sanitaris i els plans de contingència.

La majoria de diligències penals que s’havien obert l’any passat es van arxivar, però la secció de discapacitats i de tutela de la fiscalia ha decidit ara obrir-ne 230 de noves per la via civil. L’objectiu és conèixer l’estat dels centres investigats, que en les primeres setmanes de pandèmia van viure molts brots greus amb centenars de morts, segons ha publicat ‘El Periódico’ i ha confirmat betevé.

De moment, la fiscalia ha enviat oficis als geriàtrics per demanar-los la llista de residents i la situació de cadascun i informació sobre proves PCR, contagiats, ingressos hospitalaris o morts. També ha demanat explicacions sobre l’organització del centre, la plantilla, els equips de protecció i els protocols interns i externs. Per últim, el ministeri públic també ha requerit explicacions a la Generalitat.

Quan la pandèmia ho permeti, els fiscals podrien fer visites presencials als centres, i si detecten alguna irregularitat delictiva, la podrien derivar en l’àmbit penal.

Un any d’investigacions

Des de l’abril de l’any passat, la fiscalia ja havia fet investigacions en residències geriàtriques de tot Catalunya i en alguns casos s’havien obert diligències penals. Alguna de les demandes que havia rebut la fiscalia, de fet, venia de l’associació de familiars Residències 5+1. L’entitat considerava que calia investigar-ho perquè la gestió de la crisi sanitària no s’havia fet bé i havia causat gran nombre de contagis tant entre els treballadors com entre els interns.