gent caminant amb mascareta
autor: Edu Bayer

Les hormones produïdes pels músculs durant l’exercici físic disminueixen la possibilitat d’infecció de covid-19, a més de reduir la inflamació i la mort cel·lular provocada per la infecció. Ho diu un estudi clínic fet per la doctora Amaia Rodríguez Murueta-Goyena, investigadora del Laboratori d’Investigació Metabòlica de la Clínica Universitat de Navarra i del CIBEROBN i un treball que ha estat guardonat en el congrés de la Societat Espanyola de l’Estudi de l’Obesitat.

Segons l’estudi, pacients amb obesitat presenten un major nombre de receptors per al coronavirus a la grassa corporal i, alhora, les cèl·lules grasses d’aquests pacients són capaços de produir més molècules inflamatòries que els individus amb pes normal. Rodríguez afirma que “a mesura que augmenta el grau d’obesitat, més gran serà la inflamació i és més probable que es desencadeni una tempesta de citocines, que són proteïnes que controlen l’activitat de les cèl·lules del sistema immunitari”.

L’informe afirma que un pacient amb obesitat té menys grau de concentracions a la sang de les mioquines (FNDC4 i FNDC5). En cas que desenvolupin covid-19, estaran més exposats a una inflamació greu i en conseqüència una mort cel·lular que pot causar la mort en pacients amb covid-19 severa.

Rodríguez explica que s’ha comprovat que les mioquines són capaces de reduir els receptors de covid19 en els adipòcits. Si una persona sana fa exercici físic tindrà més mioquines, i per tant, disminuiran els receptors de covid en el seu greix.