L’únic orgue Cavaillé-Coll que hi ha a Catalunya ja està instal·lat a la cripta de la Sagrada Família. Es tracta d’una peça de l’any 1896 que va donar la Congregació de Religioses del Sagrat Cor de Jesús. Fins ara, l’havien tingut en desús en una escola.

L’instrument, però, calia restaurar-lo i se n’ha encarregat el mestre orguener Albert Blancafort. Blancafort també és el responsable de la construcció d’un nou orgue a l’església de Sarrià. Per finançar la restauració i el trasllat de l’orgue Cavaillé-Coll a la cripta de la Sagrada Família, ara fa un any i mig es va iniciar una campanya de mecenatge. La restauració ha suposat més d’un any de treball, però permetrà gaudir d’un dels “millors orgues romàntics que hi ha al món”.

Instal·lat a la cripta on reposa Gaudí

L’orgue està instal·lat a la cripta de la basílica on reposa Antoni Gaudí. L’arquitecte de la Sagrada Família, Jordi Faulí, explica que l’orgue ve a omplir el buit d’un instrument que es va instal·lar el 1927, però que va desaparèixer en un incendi a l’inici de la Guerra Civil, el 1936. L’instrument és de finals del segle XIX, és a dir, de la mateixa època que la cripta i hi “encaixa perfectament”.

L’orgue s’ha estrenat aquest divendres al vespre amb un recital a càrrec de l’organista Juan de la Rubia, que en destaca la “gran qualitat sonora i tècnica”. Abans, s’ha fet una missa amb motiu de la festa de Sant Josep i el bisble auxiliar de Barcelona, Sergi Gordo, ha beneït l’instrument.

El bisbe auxiliar de Barcelona beneeix l’orgue instal·lat a la cripta de la Sagrada Família