La Catedral de Barcelona pretén, a partir d’ara, celebrar la festivitat de Corpus Christi amb un concert d’orgue com el que ha ofert Juan de la Rubia. “La idea és que s’escaigui el mateix dijous de Corpus”, explica el canonge prefecte de música de la Catedral, Santiago Bueno.

Per motius d’agenda ha tingut quatre dies després. L’any passat la Catedaral ja va voler celebrar els 700 anys de la festivitat a Barcelona, però la pandèmia ho va fer inviable.

Música de Corpus

Antigament cada festivitat tenia les seves músiques, també la de Corpus Christi. “Eren cants gregorians, alguns dels quals van quedar posteriorment incorporats al repertori de música per a orgue”, explica De la Rubia.

Així, han sonat peces com ‘Tiento lleno de quinto tono punto alto sobre Pange Lingua’, de J. Cabanilles, basat en el Pange Lingua, que era un cant de Corpus. O el ‘Pange lingua. Récit du Chant’, de N. de Grigny.

Juan de la Rubia és organista titular de la basílica de la Sagrada Família i professor a l’ESMUC. És membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi i ha actuat als principals escenaris d’Europa, Amèrica Llatina i Àsia.