CitieS-Health està estudiant com la contaminació de l’aire afecta la salut mental de les persones a Barcelona. Aquest és un projecte de ciència ciutadana d’Ideas for Change i ISGLOBAL que s’està duent a terme a cinc ciutats d’Europa. Cada ciutat ha definit el camp d’investigació segons les inquietuds dels seus ciutadans.

Gràcia i Eixample, els més participatius

El projecte va començar els 2019, amb una enquesta a la ciutadania i diferents activitats per decidir de manera conjunta i participativa el tema d’estudi. Valeria Righi, responsable de CitieS-Health a Ideas for Change, explica que Gràcia i Eixample van ser els dos districtes més participatius i preocupats pel tema de la contaminació i com afectava la salut de les persones. La pregunta que va sortir de les sessions participatives va ser: Com la combinació entre la contaminació de l¡aire, la contaminació sonora i l’ús dels espais verds i blaus poden afectar la salut mental de la ciutadania de Barcelona.

La recollida de dades amb ciutadans

L’estudi, que acaba de començar la recollida de dades amb la participació ciutadana, busca trobar la relació entre la contaminació de l’aire i tres aspectes concrets de la salut mental: la qualitat de la son, l’atenció i el nivell d’estrès. Per participar en aquesta recollida de dades de CitieS-Health, els veïns poden participar de tres maneres diferents, segons el grau d’implicació que busquin.

En el primer nivell els participants només s’han de descarregar una app al telèfon mòbil i respondre un qüestionari amb preguntes cognitives. En el segon nivell de participació, els veïns hauran d’activar la geolocalització per tal de poder creuar les seves respostes amb mapes de contaminació. I l’últim nivell és el lot ciutadà, la persona haurà de portar sempre que surti al carrer un tub de captació passiva d’N02. Gràcies a aquest tub es poden saber els nivells reals de contaminació de l’aire als quals ha estat exposada.

Un tub que recull partícules contaminants

Ara, en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat, s’han repartit els primers lots ciutadans per recollir aquestes partícules contaminants. L’Andrea Barbiero, veïna de Gràcia, ha estat una de les primeres a fer-lo servir: “Sortint d’aquesta pandèmia i veient els canvis que hem tingut, no només a la ciutat, sinó en com ens ha afectat a nosaltres mentalment, crec que és interessant poder-me avaluar”. Durant una setmana, ella i fins a un total de 300 participants sortiran al carrer amb el tub de captació d’NO2. Després contestaran a les preguntes de salut mental i en finalitzar l’experiment sabran a quanta contaminació han estat exposats i com els ha afectat.

Els resultats s’analitzaran amb els veïns el 2021

Les conclusions de l’estudi de contaminació i salut mental estan previstes per a principis d’any. L’anàlisi d’aquests resultats també es farà amb la implicació dels ciutadans amb activitats participatives d’aquí a uns mesos i la idea és poder anar més enllà i arribar a polítiques públiques. Ideas for Change també té actius dos estudis més de ciència ciutadana a la ciutat, un al Fòrum, D-Noses, per mesurar les olors que noten els veïns amb relació amb les indústries de la zona, i l’altre WeCount, centrat en la mobilitat.