El Departament de Salut ha decidit reduir la quarantena de 14 a 10 dies per aquells contactes estrets de positius de coronavirus. La mesura, anunciada pel secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, entrarà en vigor la setmana vinent, però alguns experts consideren que no és oportuna. L’investigador i viròleg, Xavier Abad, assegura que es tracta d’una mesura que obeeix a un criteri sociològic i no virològic, i que en tot cas, ell hauria estat partidari d’esperar dues o tres setmanes amb la tornada a la feina i l’inici del curs escolar.
Abad ha recordat que “el mateix Argimon ha reconegut que l’òptim és fer la quarantena de 14 dies”, i que l’argument de Salut per reduir-la a 10 és que teòricament en facilita l’adherència i, per tant, el millor compliment. “No sabem què farà la gent: si diem que hi ha prou amb 10 dies de quarantena, potser o compleixen o bé en fan només set”.
“Estem sumant un nou element en contra”
En tot cas, el viròleg qüestiona l’oportunitat de la mesura, en un moment en què està pujant la transmissió del virus, com a conseqüència de la represa de la vida laboral (després de les vacances i l’inici del nou curs escolar). “Hi ha noves barreges, desplaçaments en transport públic… Jo m’hauria esperat fins a l’octubre”, ha dit, per confirmar que som capaços de gestionar la nova situació i que tenim controlada la taxa de contagi. Reduir la quarantena és “sumar un nou element en contra de la propagació continguda”, ha puntualitzat.
En la mateixa línia, Salvador Macip, investigador de la Universitat de Leicester i professor de ciències de la salut de la UOC, també discrepa de la mesura. En una entrevista a a Catalunya Ràdio ha dit que “no és moment de relaxar les restriccions” perquè estem en un “moment delicat”. Per això, aplaudeix, en canvi, que les trobades es limitin a sis persones.
“A les escoles hi ha grups bombolles, fora no”
Sobre la tornada a les aules, Abad és clar: “L’escola fa el que pot fer, actuar portes endins. Portes enfora la responsabilitat és dels pares”. I aquí, assegura, és on rau el problema perquè a les escoles hi ha grups bombolla, però no a la societat. I això genera nous contactes i noves vies de transmissió del virus. Per tant, la major part dels infectats vindran de fora, de l’entorn social: nens infectats als parcs o a casa seva.
A Barcelona i en qüestió de pocs dies, l’anomenada Rt, que ens diu quantes persones contagia un positiu per ha passat de 0,9 a 1,26. “Els models apuntaven que això ho tindríem en unes setmanes. “D’alguna manera la transmissió del virus ha agafat força abans del que estava pronosticat” i el recomanable és que la taxa estigui per sota de l’1.
Pel que fa a la proposta de Salut de limitar les reunions socials a un màxim de sis persones, l’expert assegura que el que fa és “compartimentar el risc”, és a dir, que si hi ha una persona infectada contagiarà cinc persones i no nou. El problema és el comportament social en una trobada, ja sigui de sis o 10 persones: “Ens traiem la mascareta? Cridem, cantem o ens fem mostres d’afecte tocant-nos?”, pregunta Abad. “En l’entorn social la gent baixa la guàrdia”, conclou.
El paper dels test ràpids
“Els dos valors fonamentals dels test ràpids són la rapidesa i el preu”. D’una banda, pel que fa a la rapidesa, el resultat es pot tenir en un període d’entre mitja hora i una hora. De l’altra, pel que fa al preu és molt raonable, d’entre 5 i 10 euros.
Aquest test ràpids detecten l’antigen, la proteïna viral del virus que s’està propagant, i permetrien fer cribratges extensos i molt ràpids: “Això vol dir que podem escombrar una escola o residència d’avis i tenir el resultat en un matí”.