Amb 565 noves defuncions en les últimes 24 h, Espanya suma ja 20.043 morts per coronavirus. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències, Fernando Simón, ha explicat que, tot i aquestes xifres són “altes, si es mira l’evolució de la pandèmia en els últims 14 dies es veu que s’està controlant la transmissió”. També està canviant, segons Simón, la capacitat diagnòstica: en dues setmanes el nombre de proves de la PCR fetes a l’estat s’ha doblat; així com el detall de les dades que es demanen a les comunitats autònomes, molt més concret. Tot això comporta que les xifres dels últimes dies siguin “variables” i que s’hagin de valorar globalment, ha conclòs.

 

400.000 proves PCR en una setmana

Simón ha explicat que la setmana del sis al 12 d’abril es van fer a Espanya un total de 400.000 proves diagnòstiques PCR, les més precises. Això és el doble de les que es van fer, per exemple, l’última setmana de març i 100.000 més de les que es van realitzar la primera setmana d’abril. Aquest augment es traduirà -segons el responsable d’emergències- “en un augment de casos, sobretot de lleus que fins ara no s’estaven detectant” que no voldrà dir necessàriament que la pandèmia estigui evolucionant de manera negativa, ha afegit.

El responsable d’emergències diu que el que vol el Ministeri és tenir el màxim de dades possible, com ara quantes persones han passat la malaltia i no estan comptabilitzades. De fet, la xifra de malalts asimptomàtics és una de les que a partir d’ara es demana a les comunitats autònomes. També el Ministeri comptabilitza les persones que han donat positiu en un test serològic, que determina si s’ha passat la covid-19 tot i no haver desenvolupat símptomes. Aquestes dades es detallen de manera separada ja que -segons Simón- “no poden atribuir-se a un dia concret, tot i que sí sumen al total.” 

 

De moment no es quantifiquen els casos sospitosos

Sanitat ha descartat -almenys de moment- demanar a les comunitats autònomes que reportin el nombre de persones amb simptomatologia de la covid-19, com fa des d’aquesta setmana la Generalitat. Tot i que Simón no ha descartat requerir aquesta xifra més endavant, en una fase més avançada de la malaltia “quan es vulguin aïllar a malalts sospitosos”, ha dit.

Per al responsable d’emergències es tracta d’una dada complicada ja que la simptomatologia de la covid-19 pot variar molt d’una persona a un altra, per tant, és difícil saber si és positiva en covid-19 o no. No és el mateix -ha dit- “tenir un parell de símptomes que tenir-los tots, haver tingut contacte amb un positiu o no haver-lo tingut”.

La xifra de persones contagiades ronda les 200.000

El total de persones contagiades ha arribat aquest dissabte a les 191. 726

. El nombre de nous contagis ha augmentat en 4.499 -sobre el 2 % d’increment- i el de persones curades en 3.166, un 4,6 % més que el dia anterior.