Voluntaris a la parròquia de Santa Anna

(ACN) La Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), el Consell d’Associacions de Barcelona (CAB) i Arç Cooperativa han liderat una iniciativa per elaborar un protocol, avalat per la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, per facilitar els moviments durant el confinament dels voluntaris que atenen col·lectius de risc o persones vulnerables. Fins al moment les xarxes de suport estaven realitzant la seva tasca sense l’empara legal d’una entitat constituïda formalment i sense cap protocol que permetés la lliure circulació per dur a terme l’acció voluntària a peu de carrer, cosa que els generava inconvenients quan els aturava la policia.

La col·laboració entre aquests organismes del sector associatiu i de l’economia social i solidària ha permès elaborar un seguit de protocols que garanteixin la cura i seguretat de les persones que intervenen i de les que són ateses durant l’emergència del coronavirus. Les xarxes han de fer ús prioritàriament del Secretariat Català pel Voluntariat Social, entitat membre de la FCVS que dona cobertura legal a aquells grups que no estan constituïts formalment. En aquests moments pot proporcionar tota la documentació i la cobertura d’assegurança per a totes les persones voluntàries d’una forma més eficaç i de gestió fàcil.

S’ha elaborat un model de certificat descarregable que és vàlid tant per a les persones que realitzen voluntariat en nom d’entitats sense ànim de lucre, com les que ho fan a través de xarxes de suport que s’han creat específicament per a la crisi sanitària. També hauran de tenir un document de compromís i de drets i deures entre la persona voluntària i l’entitat que donarà cobertura a la xarxa. El secretariat el facilitarà a les xarxes que s’hi acullin. En el cas de les entitats de proximitat hauran d’adaptar el model que farà arribar el CAB.