Dos veïns de l’Eixample, el Diego i el Guillermo, que viuen en un pis que dona a un pati d’illa van voler combatre l’aïllament que els causa la crisi del coronavirus creant una xarxa veïnal. El fet de no poder veure ni tan sols el carrer els va impulsar a crear un perfil d’instagram, l’Illaeixample, per establir contacte amb la resta de veïns. Per convidar-los-hi, van fer un cartell que van penjar del balcó i la resposta va ser immediata. El resultat, una comunitat unida i engrescada a fer tot tipus d’activitats.

Inicialment, van utilitzar el canal per ajudar les persones més vulnerables i, segons han explicat a betevé, “per saber si hi havia qui tingués necessitats especials”. Després van anar incloent-hi activitats lúdiques per divertir i engrescar els veïns. Ara, a banda dels aplaudiments d’agraïment als sanitaris, també comparteixen vermuts, receptes de cuina, balls, lectures de poesia i tots els dissabtes organitzen una festa. “Per fer la primera festa vam demanar als veïns que ens enviessin les seves peticions de música, i en vam fer una llista de Spotify. Vam començar i, de manera espontània, tots els veïns van encendre diversos tipus de llums, de Nadal, de discoteca… es va muntar una festa increïble”, ha explicat en Guillermo Krauel, un dels impulsors del perfil. Des d’aleshores tots els dissabtes organitzen una festa amb temàtiques variades. I els veïns agraeixen poder desconnectar, divertir-se i compartir una estona plegats, en un temps quan estan més distanciats socialment que mai.

En Diego Díez, l’altre impulsor del perfil Illaeixample, comenta que és molt gratificant haver establert aquests vincles amb els veïns. “Sortir, compartir unes paraules, uns somriure, al final és com posar un granet de sorra d’esperança a la situació”, ha comentat.

El pas següent, ajudar el comerç del barri

La darrera idea que volen dur a terme inclou també els petits comerços, molts afectats exponencialment com a conseqüència de la crisi sanitària. Volen posar en contacte botiguers i compradors per impulsar el comerç de proximitat. Tant en Diego com en Guillermo volen que el perfil segueixi actiu després del confinament i “fer algun soparet amb els veïns de tant en tant”, han comentat.